fredag 21 september 2012

Förhandlingsbara huvudbonader?

Marine Le Pen verkar vilse i pannkakan. Tryckfriheten är "inte förhandlingsbar" meddelar hon och säger sig samtidigt (som själva den styrande politiska klassen) vara kritisk mot att satirtidningen Charlie Hebdo publicerade nya Muhammedkarikatyrer, vilka var "provocerande". Ja, kan man inte förhandla om tryckfriheten får man också ro Muhammed i land. Man kan inte ha båda hållningarna samtidigt. Yttrande- och tryckfriheten kan bara vara en och odelbar. Le Pen flirtar åt två håll samtidigt. De ger ingen annan effekt än skelögdhet. Vad hon menar om mannen i kalsongerna vet jag inte, men viktigt verkar det vara.

Men Marine Le Pen har annat som hon verkar gå vilse i. Nu vill hon ha ett allmänt förbud mot alla religiösa symboler i det offentliga rummet, alltså inte bara burkan och niqaben. Vanlig huvudsjal ska bort och då måste den judiska kippan också ryka:
"Obviously if we ban the veil, we would ban the kippa in public places."

Jag läser denna nyhet mest för att påminna mig själv - och kanske någon annan - om att Le Pen leder ett gammalt fascistparti, Front National. Hon traskar vidare i faderns fotspår och har säkert ett stort stöd, men då vill jag i samma anda påminna om att han, fadern, Jean-Marie Le Pen, är en av de obehagligaste figurerna ur det fransk-algeriska galleriets historia, själv ansvarig för tortyr och annat som är värre.

Hos Snaphanen läser jag ikväll om att Le Monde har en stor sak om Rushdie. Läs den här.1 kommentar:

Anna Brodow Inzaina sa...

Den var rolig - en principiellt och ideologiskt skelögd Marine Le Pen pekar på man i kalsonger och talar om huvudbonader.