måndag 24 september 2012

Inget konstigt men värt att notera

I Sverige har vi både haft och har invandrare som regeringsmedlemmar. Inget konstigt alls med det.

I Norge har man nu fått sin första muslimska minister i Hadia Tajik, som har pakistanska föräldrar. Hon har valts till ny kulturminister. Tajik är 29 år ung och därmed den yngste norske ministern någonsin.

Så här presenteras hon på en nätsida:
"Hadia Tajik er utdannet journalist og jurist, med en mastergrad i menneskerettigheter. Hun er opprinnelig fra Rogaland, men stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti i perioden 2009-2013, og har sittet i Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget."
Samma nätsida uppger att hon är landets första muslimska minister, och jag undrar förstås om det betyder att hon är en utövande muslim, eller en beteckning som bara ges henne därför att hennes föräldrar är pakistanska invandrare. Jag noterar dock att hon till det yttre ser ut som en alldeles vanlig, modern människa, utan minsta antydan till pakistansk shariaklädsel.

Därför tänker jag också, att sekulära kvinnor som hon - om vi nu antar att hon är sekulär - är bättre förebilder för alla de unga muslimska tjejer som lever i Skandinavien och av sina föräldrar och bröder tvingas in i fasansfulla köp-och-sälj-äktenskap, shariaklädsel och andra former av ofrihet.

På samma sätt som kända kvinnor ur muslimska miljöer - jag tänker inte minst på Ayaan Hirsi Ali och Wafa Sultan - kanske hon kan leda någon ung kvinna bort från stenåldersmoralen.