fredag 27 oktober 2017

Ny åsiktspolis i ledningen för Dagens Nyheter

Nerja, södra Spanien, oktober 2017. Foto: Astrid Nydahl

En av den politiska ordningspolisens allra värsta befäl heter Per Svensson. Han är gammal stockholmare men han placerades av sina ägare tidigt i Malmö för att hålla tingen på plats i den mediala världen, först på Kvällspostens kulturredaktion, sedan på Expressens (och de båda tidningarna blev ju senare en och densamma) och slutligen på Sydsvenskan. Där behövdes det uppenbarligen en "liberal" som kunde tysta varje kritisk röst. Med "liberal" menar jag att allt som inte ansågs vara "rätt" skulle förbjudas. Och med kritisk menar jag sådana röster som kunde formulera sig i opposition mot islamismen, multikulti-religionen och den allmänt fördummande acceptansen av social, kulturell och politisk nedrustning. 

På Sydsvenskan tackades han 2008 för lång och trogen tjänst med att få titeln "senior columnist". De talar ju helst engelska i dessa höga sfärer, men titeln innebär i praktiken bara mer betalt för mindre utfört arbete.

Att han är hedersdoktor vid Malmö högskola är bara en liten knorr i karriären, kanske rentav en pinsamhet när man tänker på skolans dåliga rykte.

Nu har Svensson krönt sin karriär med att utses till politisk redaktör för rikslikaren Dagens Nyheter. Det innebär att han som chef för tidningens ledarredaktion sätter dagordningen för Svea Rikes viktigaste pressorgan. 

Det säger inte lite. Det är väl av ungefär samma höga status som att vara kung i ett icke-monarkistiskt land. Det är förstås inte en tjänst som medger bärande av krona, men däremot något mycket viktigare, nämligen möjligheten att med största möjliga verkan styra landets politiskt-intellektuella klimat. 

Åsiktskorridoren sägs vara trång. Men Svensson som DN-chef blir den ännu trängre, det är ett vi kan vara helt säkra på.

Vid årsskiftet sätter han sig på chefsstolen. Räkna med att det kommer att märkas.

1 kommentar:

Lars-Erik Eriksson sa...

Kan bara hålla med dig Thomas.
En gång i tiden hyllade PS den modiga Ayaan Hirsi Ali.
När AHA efter att ha överlevt ett otal hot och tvingats fly Holland, där vännen Theo van Gogh slaktades 2004, samt stod fast vid och skärpte sin kritik av Islam, inte islamism, då vände liberalerna unisont.
Duvet som ett fiskstim när instinktivt ledaren gör en 180-gradare så följer resten bara efter, rädda att förlora sig i det personliga ansvarets alla utmaningar.
Plötsligt blev AHA persona non grata i de finare kulturella kretsarna.
PS försvarar också i alla sammanhang Malmö och tycks bry sig föga om småsaker likt ett 4,5 miljarders underskott i budgeten.
PS ondgör sig över de som bosätter sig i Gated Communitys men är för fin för att dissekera anledningen till att sådana efterfrågas och uppkommer.
Förmodligen förstör de bilden av Sverige.