måndag 10 januari 2022

Gunilla Kindstrand om Anne-Marie Berglundboken

Skärmdump från Fokus

Gunilla Kindstrand skriver fint om den nya boken i tidskriften Fokus, bland annat detta:

Anne-Marie Berglund var en utbrytardrottning. Som ingen annan kunde hon ta sig ur roller och förväntningar och spränga språkets klichéer. Hon skrev fram något som kom att likna ett frihetsrum. Våt jord. Svindlande syre. Kaos var granne med Eros.


(...)


Thomas Nydahls nyutkomna bok Sedan möttes vi i Paris breven från Anne-Marie Berglund är ett ovärderligt tillägg till detta fullkomligt unika författarskap. De båda brevväxlade under 24 år och av boken att döma kom det att betyda mycket för deras förmåga att uthärda och hantera livets omständigheter.

 

Urvalet (på över 300 sidor) är omsorgsfullt och finkänsligt, så också fotnoter och förtydliganden. Det händer att man tycker sig urskilja en darrande förbindelse mellan dem. Hideo Matsumotos porträttfotografier av brevskrivaren är nära utan att vara närgångna. De rytmiserar vackert åren som går.


(...)


ÖVERTYGELSEN OM VARJE MÄNNISKAS unika utgångspunkt och erfarenhet återkommer i breven. Våra inre universum är oerhört specifika, slår hon fast: »Vi vet inte så mycket om varandra därför. Man kan inte säga något om vilka liv som är tomma och vilka som har mening.«

 

Som alla arbetarbarn har hon lärt sig att bli betraktad uppifrån. Det inger en instinktiv misstänksamhet. Parnassen, med kollegor och kritiker, framställs som en arena där hon inte passar in.

4 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Det var på tiden, Thomas. Den här boken förtjänar stor uppmärksamhet.
"En moralpretentiös tid", skriver Kindstrand. Så sant. Alla dessa uppblåsta moralister som härjar överallt. Jag har läst boken i små portioner,jag tycker det passar bäst för mig. En skör men högst intelligent och medveten person som inte vill delta i den kulturella parnassen, så framstår Anne-Marie Berglund.

Nina Lekander sa...

Grattis Thomas, läste just Kindstrand i Fokus. Hurra för dig och kära hälsningar, /nina

Fredrik Sandberg sa...

Bravo!!!!

Mats B-P sa...

Det rör på sig...

Och det kommer det att fortsätta göra!