tisdag 11 januari 2022

Thomas Kjellgren om Anne-Marie Berglund-boken

Foto: Hideo Matsumoto


Behöver man mer uppmuntran kan man gå till Kristianstadsbladet i dag och läsa Thomas Kjellgrens recension av min nya bok:

 

Anne-Marie Berglunds författarskap är ett av våra mest egensinniga och personliga. Jag har inte bara följt henne sedan debuten med diktsamlingen ”Luftberusning” 1977 utan jag har ständigt återvänt till hennes inspirerande, förtätade och rörliga kortprosa. Hon utvecklade ett språk som i ett och samma andetag kunde beskriva en sönderfallande existens och ett uppbyggligt frihetsbegär.

 

Det kategoriskt fastslagna rubbade hon mer än gärna på – det gällde såväl sociala hierarkier, mönster och moral som själva könets och jagets gränser. En av titlarna på hennes böcker säger det mesta: ”Mellan extas och fångenskap”. 

 

Och:

 

Breven från Anne-Marie Berglund ger oss inblickar i ett liv och skapande som vidgar min förståelse och som jag inte vill vara utan. Bokens auktoritet förstärks ytterligare genom alla de fantastiska fotografiska porträtten av Berglund, tagna av livskamraten Hideo Matsumoto. 

 

I hennes ansikte fångar han känsligt in bräckligheten, beslutsamheten och den tidlösa nyfikenheten – allt detta som skapade en originell och oumbärlig författare.

 

Inga kommentarer: