onsdag 5 januari 2022

Lina Ishaq som islamistisk krigare, en läxa

Foto: Astrid Nydahl

I dag tänkte jag återvända till gangstersekten IS och deras förbrytelser i en så kallad "svensk kontext". Detta är en ingress bara, ni såg säkert rubrikerna under tisdagen:

 

"Lina Ishaq, 49, åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott. Hon är misstänkt för att ha medverkat till att hennes son användes som barnsoldat.Sonen dog – i strid – bara 16 år gammal. 

 

Detta är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat."


Det finns väldigt goda skäl att begrunda detta. Två saker sticker ut just i vår epok. Det första är att Lina Ishaq anslutit sig till IS, Islamiska Staten. Det andra är att hon offrat sin son i det heliga krig hon sympatiserar med.


Lina Ishaq är född i Halmstad i en kristen familj. Men den informationen är bristfällig. Denna familj hade sina rötter i Irak.

 

Den så kallade "radikalisering"som skett kan alltid bortförklaras, t.ex. med att hemlandet utsatts för svåra övergrepp av västmakterna. Men det är en dålig ursäkt. Är det någon som förstört arabiskt kulturarv så är det IS. Läs på om Palmyra och de islamistiska krigarnas rasande angrepp på och förstörelse av detta kulturarv. 


Jag har inga illusioner om att hon kommer att dömas för de brott hon begått. Vi lever i ett land där ingen tar islamismens förbrytelser på allvar.

 

 

Inga kommentarer: