söndag 25 september 2016

Lars Vilks jordanske tecknarkollega mördad med tre skott

Landön, september 2016. Foto: Astrid Nydahl
Det är inte tryggt att skoja med islam eller dess predikanter. Det fick Lars Vilks kollega i Jordanien, Nahed Hattar, erfara. Han hade ställts inför rätta för att ha spritt en teckning som skojade med IS. På söndagsmorgonen sköts han med tre skott i huvudet utanför Justitiepalatset, det vill säga Jordaniens högsta domstol, i huvudstaden Amman. Vad är det då som får islamister att mörda? En teckning föreställande en IS-soldat som halvlåg i en skön soffa med två kvinnor och som bad Allah - vi ser honom bakom draperiet -  att hämta något att dricka. Ingen vet vem som gjort den, men den sprids på nätet i arabvärlden. 


Den dödande teckningen
Jordanska myndigheter fann att den "kränkte alla muslimer". Hur kan man dra en sådan slutsats? Borde inte myndigheterna i detta land vara tacksamma för att det finns medborgare som föraktar och driver med de värsta mördarna i regionen (och religionen)? Uppenbarligen inte. Nu är Hattar död och islamisterna känner säkert stor glädje. Vi bör av detta mord förstå att andra som skojat med islam, som Lars Vilks, självklart lever under seriöst menade mordhot. Försök har det gjorts men hittills har mördarna misslyckats. Om Vilks ska kunna fortsätta leva, om än under bedrövliga och begränsande villkor, så beror det i hög grad på oss som ännu är fria. Nahed Hattar hade inget sådant skydd, det är uppenbart. I hans land blir man åtalad för sådana skämt. Och sedan avrättad framför rättvisans tempel!

1 kommentar:

Mazze sa...

Värt att notera är även att Kungen av Jordanien och hans drottning stod i främsta ledet när offren på Hebdo hedrades i Paris. Men nu är tyst...