torsdag 1 augusti 2013

Människoröster och minnesvärda ting

Foto: Anders Johansson
När jag går uppför en gata på de små sommarutflykterna brukar jag snappa upp fragment av samtal. Varje gång tänker jag att jag borde skriva ner det jag hör för att sedan använda det. Men det gör jag aldrig. Har varken block eller penna med för det mesta. Min lilla väska innehåller insulinspruta och plånbok, vid en längre utflykt också en liten flaska vatten. Inget annat.

De senaste veckorna har jag, trots brist på papper och penna, kommit ihåg två sådana röstfragment:
"Jaså, menar du hon den lilla? Hon är justitieminister."
 "Jag fattar det bara inte, hon visar sig ute i en klänning som ser rent för jävlig ut."
De två replikerna hänger inte ihop. Men de är minnesvärda av ett enda gemensamt skäl: det behövs inga namn, de diskuterande vet bara alltför väl vem de syftar på. Och jag tänker: vår justitieminister kommer kanske att bli ihågkommen bara för att hon är kort. Några avtryck i rättsväsende och polisiära frågor kommer ingen att minnas. Och hon som går i så ful klänning behöver bara de närmast sörjande minnas.

Torsdagen är kommen. Från och med imorgon är jag gräsänkling på nytt, men jag tänker varken sjunga blues eller fado. Möjligen tar jag mig en walesisk whisky på kvällen. Vit lyckades jag inte bli. Inte den här gången heller. Ändå går vi idag in i augusti och sommaren blir bara kortare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den lilla justitieministern går till historien även på det faktum att hon inte har någon som helst utbildning inom juridiken.
Hon var hårfrisörska innan hon kom in i politiken!Hon lär ha "vuxit" med uppgiften,sägs det,men Fan tro,t!
Statsminister Erlander mötte Lasse o,Månsson ,ett av de tre "skäggen",i entren på Sveriges televisions hus.
Erlander lyfte på hatten och frågade om detta inte var O,Månsson som var med i "skäggens" tv-serie,enormt populär när den sändes på den tiden.
Jovisst är det jag svarade O,Månsson.
Erlander."Då skall jag be att få tacka för alla stolligheter och galna infall,jag fått se och höra på tv,n ,den sista tiden".
O,Månsson"Jag ber att få säga tack detsamma,herr Statsministern"!
De två replikerna hänger mycket ihop,eller hur?Eller en beskrivning på vad politik egentligen är.
Nämnligen ett spel för galleriet och inget annat!
Ha det gott i dessa kräfttider.
Katinka Glahd.

Anonym sa...

Blues och Fado är krävande och kräver mycket stor uppmärksamhet.
Men lyssna gärna på den fransk-italienska sångerskan Dalida som var någonting utöver det vanliga. Hon begravdes i Montmartre och fick en plats uppkallad efter sig i Paris, Place Dalida. Hon hittas på You Tube.
Rune

Björn Nilsson sa...

Jag skrev en kommentar för en stund sedan om Stig Dagermans och mina erfarenheter av "avlyssning", men den ramlade bort. Tryckte jag på fel knapp eller åkte den in i spamfiltret?

Men jag kan lägga till en kommentar ytterligare och höja ett varnande pekfinger: racka inte i onödan ned på folk med möjliga erfarenheter från det praktiska livet när de kommer in i politiken. Alternativet är något som vi har alldeles för mycket av numera, nämligen 'politikerbroilers', människor som inte gjort något annat än ägnat sig åt politik sedan tonåren. De kommer att vända sig inåt mot sin egen grupp och faktiskt bilda det som fransoserna kallar "den politiska klassen". En grupp med egna intressen som utestänger resten av demos från demokratin. Med erfarenheter från olika sidor av samhällslivet, med hyfsat gott förnuft samt förmåga att lyssna och värdera olika synpunkter och ta beslut därefter bör även en icke-ämnesspecialist kunna komma ganska långt som bra politiker. En justitieminister behöver alltså inte nödvändigtvis vara jurist. Bodström är ju jurist, men var han verkligen rättvisans försvarare under sin ministerperiod? Man kan nog hitta fler sådana exempel. Det som verkligen skulle oroa mig vore en militär som försvarsminister och en bonde som jordbruksminister ... är det inte det vi har nu, förresten!?

Inre exil sa...

Björn, har kollat alla varianter men någon sådan kommentar från dig finns inte. Du måste ha gjort något fel.

Tack för din kommentar i alla fall!