torsdag 15 augusti 2013

Egypten och ett jiddisch-ordspråk

Från Jiddischbloggen hämtar jag nu detta ordspråk:
"Zayn vort zol zayn a brik, volt ikh moyre gehat aribertsugeyn. (Om hans ord var en bro, skulle jag vara rädd för att gå över den)"
Det finns anledning att fundera på innebörden av det. Just nu bombarderas vi av ord som verkligen inte bär, propagandaord. Det som sker i Egypten omges förstås av propaganda. Jag har under onsdagen och torsdagen läst israeliska, olika arabiska och brittiska kommentarer. Det ger en svindlande obehagskänsla. Arabiska tidningar talar om massakern som förutsättningen för demokratiska reformer. Andra ger oreserverat brödraskapet sitt stöd. I Israel avvaktar man, den israeliska pressens analytiker är lågmälda och försiktiga, och det har de all anledning att vara. Från London (tidningskommentarer, ledare såväl som enskilda krönikörer) kan man bland annat fånga upp krav på att USA ska kalla hem sin ambassadör och frysa förbindelserna med Egypten. Här hemma hos oss uttrycker Bildt oro och EU:s representanter tassar på tå och säger att de före militärens insats hade varnat egyptierna för just detta.

Varför är det framför allt en diplomatisk rädsla som präglar kommentarerna? Varför kan man inte med skärpa fördöma massakrerna, samtidigt som man påtalar att Muslimska Brödraskapets mål var att förvandla Egypten till en islamistisk sharia-stat? För övrigt noterar jag att inga svenska medier - som jag kunnat ta del av - har påpekat att sju koptiska kyrkor igår stacks i brand av islamister. Det är en viktig beståndsdel av denna utveckling där orden varken bär eller är att lita på. Ett av islamismens kännetecken är just beslutsamheten att fördriva, förstöra och förgöra allt som har med kristen och judisk historia att göra. Mer om kyrkobränderna kan man läsa här:
"Islamic supporters of Egypt’s ousted president Mohamed Morsi launched on Wednesday arson attacks against churches, resulting in the destruction of at least three buildings. Muslim Brotherhood supporters wreaked havoc on Coptic Christian businesses and property throughout the country. There may have been more than 20 incidents of burning of churches and attacks on Christian institutions, based on unconfirmed reports on Twitter from Coptic leaders and organizations who are closely following the outbreak of anti-Christian violence."

Nu har Reinfeldt talat:
"Vi ska alltid fördöma våldsanvändning. Det är en oacceptabel våldsanvändning med stor risk för upptrappning. Det kan gå ännu mer snett innan det förhoppningsvis går bättre, säger han."
Kloker! Toker? Butter? Det kan kvitta men han gör alltid intryck av att komma direkt från dagis när han uttalar sig. Den tänkta visdomen är mest av allt en banalitet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men han kommer ju direkt från dagis (inklusive dess förlängning som går under beteckningen "skolan"). Han har ingen som helst livserfarenhet utanför dagis och politikervärlden./Arvid Bengtsson

Inre exil sa...

Så sant Arvid, tack för påpekandet!

Anonym sa...

Thomas, jag tackar också för påpekandet i tidiagare tråd oss emellan.
Om mina ord där vore en bro skulle hållfastheten kunde liknas vid en maskäten repstege.
Fantastiskt ordspråk.
HUBERT

Inre exil sa...

Tack Hubert, det där reddes ut bra tycker jag. Jiddisch-ordspråken är ofta fina, de har väl slipats av historiens alla hårda vändningar.