söndag 18 augusti 2013

Elisabeth Strout: The Burgess Boys


Elisabeth Strout, född 1956 i amerikanska Portland, har en engelsk juristutbildning och är numera bosatt i New York. Hon började sin författarbana med kortare berättelser i olika tidskrifter och bokdebuterade 1998 med romanen Amy and Isabelle. 2009 fick hon Pulitzerpriset för romanen Olive Kitteridge.
 
Hennes nya roman heter The Burgess Boys och skildrar syskonrelationernas specifika problematik. I centrum står Jim Burgess och hans två yngre tvillingssyskon Bob och Susan. De båda bröderna bor i Brooklyn. Till denna intrig vävs också en berättelse om ett samhälle med stor somalisk inflyttning, Shirley Falls. Strout räds inte att komplicera de svåruppnådda relationerna mellan lokalbefolkningen och denna afrikanska kultur vilket gör att man tydligt ser hennes ambitioner (och jag kan inte låta bli att ställa mig frågan: finns det en svensk författare som skulle förmå skriva en liknande skildring av till exempel ett mindre svenskt samhälle som plötsligt blir en magnet för somalisk anhöriginvandring? Hur skulle en sådan svensk roman tas emot på kultursidorna?)
 
Elisabeth Strout är en driven berättare som kan skapa trovärdiga gestalter och hennes nya roman bekräftar hennes ställning som en av den samtida amerikanska litteraturens skickliga och sensibla skildrare av vardagslivets mödor, konflikter och glädjeämnen.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror, men vet inte eftersom min läsning av kultursidor är selektiv, att det här boktipset hade jag inte fått någon annanstans än på din blogg Thomas. Tack för det.
TJ