tisdag 6 augusti 2013

Kristianstad en augustiförmiddag

Kristianstads gamla resecentrum, tisdag vid 11-tiden. Foto: TN
Jag tog bussen in för att skicka post och uträtta ett par små ärenden. Kristianstad är en svensk stad. Trots sina danska rötter, trots sin centrala plats i Skåne är det en svensk stad. Men det är inte mycket svenskar man möter en förmiddag som denna. Det första som slår mig är vilka människor som väntar på ettans buss, Bagdadexpressen. Jag ser inte en enda svensk. Och med tanke på att somalierna utgör en större andel i gatubilden skulle kanske ettans buss döpas om. Nå, det är det ena. Det andra är de rumänsk-romska tiggarna som hela denna sommar exploderat i antal i staden. De finns överallt och alltid. Vissa spelar dragspel. Andra sitter till synes apatiska vid sina pappersmuggar.

Vid samma plats, tvärs över gatan. Foto: TN

Rapporten om somalierna i Kristianstad jag hittade är nästan ett år gammal, men den säger något viktigt om situationen. Inte har den förbättrats sedan dess. Man bör också hos Merit Wager ta del av denna helt färska migrationsprognos som i sin kalla saklighet (c:a 1.000 asylsökande i veckan!) berättar om fortsättningen. Hela rapporten från Migrationsverket kan du ladda ner här. Tino Sanandaji analyserar ekonomiska konsekvenser här. Rapporter om den organiserade, i hög grad kriminella, tiggarverksamheten, hänsynslöst styrd av ligor och i många fall med tydliga inslag av trafficking hittar man helt färska på nätet. BBC har gjort en mycket intressant dokumentär om fenomenet - bland annat om hur barn utnyttjas (trafficking, slavery är två ord som används) för att ligaledarna ska kunna bygga palats hemma i Rumänien. Garanterat icke-önskvärda sanningar avslöjas i denna dokumentär.

Den här unga kvinnan såg jag för första gången. Pappersmuggen har hon gemensam med rumänerna. Den förmodligen spelade apatin också. Är hon en av dem? Foto: TN


3 kommentarer:

Håkan sa...

Haveri är ett bra ord. Jag var på FK här om dagen. Det var jag och en svensk till, resten invandrare med och utan barnvagnar. Det ser ljust ut för gamla Svea, men vi kör väl på temat "pensionsräddare" ett tag till?

Anonym sa...

Ja detta är fruktanvärd läsning.
Detta sanktioneras av "vår"regering och media,som helt klart tycker att detta är underbart.Fria att tigga och vara agressiva mot de som inte vill bidra med en slant till eländet.Det är jobbigt att inte få gå ifred på gatorna,utan att ständigt konfronteras med dessa påflugna personer.
Ett annat fenomen som uppstått den sista tiden utanför livsmedelsaffärer och större varuhus är att det numera är rumänska romer som överlag säljer de hemlösas tidning.
De viftar med tidningen framför ansiktet och skriker ordet "hemlösa".
Hur kan dessa människor vara hemlösa i Sverige och om de är det,varför då reser de inte tillbaka till sitt eget land,där de helt klart har bostäder?Och var får de dessa tidningar ifrån?
Sedan reser håren på armar och i nacke när man ställer sig själv den oundvikliga frågan,var har de som var våra hemlösa- till inte för så länge- sedan tagit vägen?
Vad har hänt med Er?Kan någon hemlös besvara denna fråga med hjälp av en dator?Jag köpte ett ex av tidningen varje månad av vår hemlös utanför ICA,vi bytte några vänliga ord med varandra,var finns han nu?Katinka Glahd.

Markus N sa...

Det hade ju varit bra om t.ex SVT hade köpt in och visat BBC dokumentären "Britain's Child Beggars" som du länkar till Thomas. Men det är som du skriver, "garanterat icke-önskvärda sanningar avslöjas i denna dokumentär". Så det kommer aldrig att ske. De politiskt korrekta vill inte se verkligheten om den så spelats in av anrika BBC.