torsdag 27 januari 2011

Tredje riket från uppgång till fall.

Ja, det är en särskild dag idag, den 27 januari. Jag är inte en vän av statligt proklamerade minnesdagar, men böjer mig för just den här: Förintelsens minnesdag

Varför gör jag det? Jag gör det därför att den ofattbart omfattande massakern på judarna under Hitlerregimen bara är jämförbar med Stalinregimens stora terror och Gulag. Hitler och Stalin är, vid sidan av krigaren Muhammed, två av de allra värsta mördarna i vår historia. Skillnaden består möjligen i att de båda var verksamma i sitt blodiga värv under massmordens 1900-tal, medan Muhammed och andra krigare får sökas längre tillbaka i historien.

Det finns ett bokverk som jag just idag vill rekommendera. Det är Tredje riket från uppgång till fall, skrivet av Friedemann Bedürftig och utgiven i en svensk översättning (gjord av Ola Wallin) av förlaget Ersatz. Vill man söka företeelser, personer eller enskilda händelser under Hitlerregimen ska man använda det här uppslagsverket. Det är omfattande, detaljrikt och mycket viktigt just nu, när så många, från vänster till höger, från diverse nationella rörelser till den internationella islamismen, har gjort det till en hederssak att förneka att förintelsen alls ägt rum. Det har den och i detta bokverk finns fakta. Tillgängliga för var och en som vill förstå och som söker konkret kunskap.

2 kommentarer:

Kenneth Karlsson sa...

Ibland, ja ofta egentligen, älskar jag att läsa dina ord, så tydliga, så rakt på sak, så befordrande. Boken är beställd.

Fast den heter Tredje riket från uppgång till fall.

Inre exil sa...

Tack Kenneth, jag har rättat titeln. Var nog bara trött.