torsdag 13 januari 2011

En normal muslim?

I Dagens Nyheter skriver idag Erik Ullenhag om hur viktigt det är att man inte kollektivt skuldbelägger "svenska muslimer". En ödets ironi har gjort att man samma dag publicerar en intervju med en f.d. och en nuvarande hustru till den terrorgripne Sahbi Zaloutis som idag omhäktas "på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott".

"Han är en normal muslim, säger Sahbi Zaloutis fru" heter det i artikeln, "Han gillar skogen och att träna. Han plockar kantareller och lagar mat."

Eftersom Ullenhag är så mån om att vi ska skilja på "normala" och "terrormisstänkta" uppstår det här ett slags religiös och politisk rundgång. Är det normalt att sitta häktad, misstänkt för terroristbrott? Är det normalt att finnas i en krets av våldsfixerade islamister med konkreta attentatsplaner?

Många har sagt det förut, bland annat Pernilla Ouis, så jag upprepar det bara: grundproblemet finns i religionen, i Koranen och dess budskap.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du är bara ännu ett exempel på en person som har blivit hjärntvättad av media. För det första så förstår jag inte varför man alltid ska rubricera dessa personer som muslimer..som om det vore religionen islam som uppmuntrar de till att döda människor. Det är så mycket annat som ligger bakom. Islam och det självmordsbombarna ser som "koranens budskap" är en anledning för de att kunna ta sitt liv. Det kanske är personer som helt enkelt har tröttnat på sina liv som söker sig till något bättre, som söker sig till en annan värld genom att ta sitt liv. det som står i koranen är att man ska utföra jihad (heligt krig) när man känner att ens land är hotat..det är väl inga konstigheter med det? se på dagens alla utvecklade länder, har inte de en millitär som de kan skydda sitt land med ifall krig uppstår? det är exakt samma sak. Sen vad självmordsbombarna gör och hur de tolkar det som står i koranen är en annan sak. Så lägg inte skulden på islam eller koranen. Såna här skuldbeläggningar skapar bara mer motstånd och mer hat? är det verkligen vad vi vill ha mer av? är det inte just dessa fenomen som har skapat dessa självmordsbombare?

Ulrika sa...

Anonym! Du motsäger dig själv och trasslar till det! Du säger: det som står i koranen är att man ska utföra jihad (heligt krig) när man känner att ens land är hotat. Då är det ju religionen, islam, som är orsaken till att självmordsbombarna gör vad de gör.
Om man är trött på livet behöver man verkligen inte ta livet av andra också. Nej, ditt resonemang är verkligen inte hållbart!

Anonym sa...

NORMAL MUSLIM, finns det sådana?

Några citat från Koranen som tydligt visar regler för normal muslim...
• “Dräp de otrogna (ickemuslimer) varhelst du hittar dem.” Sura 2:191
• “Gör krig mot de otrogna som bor i ditt grannskap.” Sura 9:123
• “När tillfälle ges, döda de otrogna var hälst du fångar dem.” Sura 9:05
• “Andra religioner än islam är inte acceptabelt” Sura 3:85
• “Judarna och de kristna är perversa, slåss mot dem.” Sura 9:30
• “Lemlästa och korsfästa de otrogna om de kritiserar islam” Sura 5:33
• “Straffa de otrogna med kläder av eld, böjda järnstänger, låt kokande vatten smälta deras hud och bukar.” Sura 22:19
• “Längta inte efter fred med de otrogna, halshugg dem när du fångar dem.” Sura 47:4
• “Terrorisera och halshugga dem som tror på andra skrifter än koranen.” Sura 8:12
• “Muslimer måste uppbåda alla vapen för att terrorisera de otrogna.” Sura 8:60

@ Anonym sa... "Du är bara ännu ett exempel på en person som har blivit hjärntvättad av media."
Du har säkert rätt.
Din hjärntvätt var så pass effektiv att du vet inte ens vad du heter, eller hur Said Anonym?

Anonym sa...

Ullenhag är ju tydligen mera bekymrad för hur svenskarna ser på muslimerna än att självmordsbombaren hade kunnat åstadkomma en massaker. Men han är ju också en typisk politisk broiler - pappan var som bekant folkpartistiskt riksdagsledamot och gruppledare. Intressaant dock att nästan alla kommentarer i DN sågar Ullenhag - uppenbarligen börjar folk se igenom det snömos som politiker som Ullenhag försöker torgföra./Arvid Bengtsson

Anonym sa...

Ja, han måste ju prata strunt. Den enkla sanningen är att muslimerna HAR ett kollektivt ansvar och därmed skuld för terrorismen. Vilket gång på gång visar sig. Gilla-olika-kult-ideologin ligger i ruiner, men det kan inte politikerna säga rent ut. De är strukturellt nödsakade att ljuga och svamla och hyckla. Sådan är dUmokratin.

Visst är vi alla människor. Det är inget fel på muslimer i sig. Men de sitter likafullt ohjälpligt fast i en kollektiv struktur, en kultur, en etnicitet (vars markör är religionen), och det bara funkar inte.

Huntingdon har rätt. Clash of the civilisations. Det är vad det handlar om. Det inser det svenska folket. Muslimerna också. Allihop! Och tiger. Försiktigtvis.

Men förklara en sån enkel sak för en helt vanlig superkorkad, halvt ihjälpriviligierad svensk chefredaktör. Hur har vi det på Jyllandsposten? Det är nog säkrast att vara Feg & Dumanist.

- Peter Ingestad, radikalkonservativ

Anonym sa...

Jag trasslar inte till det, det är nog bara du som är trångsynt. Jag skrev att i koranen står det om ett heligt krig och det är när man känner att ens land är hotat som man ska ha rätt till att skydda det. När någon attackerar ditt land då ska du skydda ditt land...den del av koranen som inte självmordsbomabarna har förstått är att det är fel att döda oskdyldiga människor..känner dem att deras land är i fara då får de åka ner till landet och försvara det mot externa krafter i form av utrikes millitär som sysslar med exakt samma sak i våra hemländer, dödar oskyldiga människor i syftet att skapa demokrati! men de kalllar man inte för terrorister, de är tappra och hedersvärda soldater som är där i ett gott syfte! finns så mycket dubbelmoral i den här världen och j bubblan kommer spricka närsomhelst. Ett tredje världskrig kanske?

markus sa...

Anonym,
Det gäller att inte vara naiv. Islam är en religion men även en politisk ideologi som föreskriver hur samhället ska styras i detalj av präster. Den typen av totalitära ideologier bör ifrågasättas och kritiseras hårt, precis som nazismen. Att hymla om det hjälper ingen. Vi har redan haft en självmordsbombare i Stockholms innerstad, och Sverige har exporterat minst 6 till. Något hedervärt eller tappert finns inte i detta. Det enda demokratiska samhällen kan göra nu är att skydda sig mot totalitarismen innan den växer sig starkare. Det kan vi inte göra genom att blunda, som du verkar föreslå.

Carl Jacobson sa...

Förr eller senare hamnar vi alltid i diskussionen om huruvida islam är en fredsälskande religion, eller er religion som med alla medel – inklusive våld och terror – strävar efter att lägga världen under sig.

Då dyker oundvikligen de utvalda, mer eller mindre förfalskade korancitaten upp (se Jerry ovan!)

Sanningen är att båda hållningarna finner stöd i Koranen.

Det jag finner oroande är att den dominerande trenden generellt tycks gå mot en tolkning i militant riktning, och en islamisk apologet som maulana Wahiduddin Khan i boken ”Islam Rediscovered” (New Delhi 2001) säger att den som försöker predika ett fredligt islam finner sig vara i motvind:

“A state of affairs has developed in which Muslims have come to believe that the cause of Islam can be served only through jihad activism, that is, armed struggle. With this mindset, they are unable to understand the significance of peaceful struggle. Anyone who talks in terms of peace and tolerance finds his integrity in question. Any attempt at making them understand the importance of peaceful struggle is seen as a conspiracy to keep them from performing jihad as a “religious duty”.

It is thus an extremely dificult task to call Muslims to peaceful Islam. Such a mission involves the risk of being discredited among one's own co-religionists. In consequence, the call, goes unheeded.” [Page 69-70.]

Fler tänkvärda citat ut boken finns här:
http://carl-jacobson.blogspot.com/search/label/jihad

De ovan förfalskade korancitaten lyder i en av många engelska översättningar (Rashad Khalifa):

[2:190] You may fight in the cause of GOD against those who attack you, but do not aggress. GOD does not love the aggressors.

[2:191] You may kill those who wage war against you, and you may evict them whence they evicted you. Oppression is worse than murder. Do not fight them at the Sacred Masjid, unless they attack you therein. If they attack you, you may kill them. This is the just retribution for those disbelievers.

[9:123] O you who believe, you shall fight the disbelievers who attack you - let them find you stern - and know that GOD is with the righteous.

[9:5] Once the Sacred Months are past, (and they refuse to make peace) you may kill the idol worshipers when you encounter them, punish them, and resist every move they make. If they repent and observe the Contact Prayers (Salat) and give the obligatory charity (Zakat), you shall let them go. GOD is Forgiver, Most Merciful.

[3:85] Anyone who accepts other than Submission as his religion, it will not be accepted from him, and in the Hereafter, he will be with the losers.

[9:30] The Jews said, "Ezra is the son of GOD," while the Christians said, "Jesus is the son of GOD!" These are blasphemies uttered by their mouths. They thus match the blasphemies of those who have disbelieved in the past. GOD condemns them. They have surely deviated.

[5:33] The just retribution for those who fight GOD and His messenger, and commit horrendous crimes, is to be killed, or crucified, or to have their hands and feet cut off on alternate sides, or to be banished from the land. This is to humiliate them in this life, then they suffer a far worse retribution in the Hereafter.

Osv.

Den som är intresserad kan själv lätt hitta koranöversättningar på nätet.

Vivian sa...

Vivian sa ...

Stackars, stackars Islam, ständigt under angrepp!
Redan första generation muslimer var tvungna att försvara sin 'religion'långt in i Central-Asien, genom Nord-Afrika och långt upp i Europa.
Ännu en gång är Islam under angrepp, och de 'heliga krigarna' är nödtvungna till försvara den mot de onda nordbor.

"Judarna sa, att Ezra är son av Gud"
Hör det till de sataniska verserna?

Carl Jacobson sa...

Visst, man får inga vänner i bloggosfären genom att försöka vara nyanserad - det visste vi redan...

Vivian, din ironi skjuter långt över målet!

Det är oomtvistat att islam spreds med hjälp av svärdet, men det betyder inte att islam bäst möts med Goebbels metoder!

Förfalskade korancitat (som man finner överallt på nätet)tjänar inget konstruktivt syfte!

Koranen innehåller tillräckligt många passager som förtjänar allvarlig kritik, och de citerade verserna är (även utan "förbättringar") bra exempel på detta!

Men det stora problemet med den islamiska traditionen är ändå inte Koranen, utan sunna och haditerna; dvs. de traditioner om profeten och hans yttranden som inte finns återgivna i Koranen, men som har en likvärdig ställning.