onsdag 5 januari 2011

Gerry Rafferty har slutit sina ögon.

Nu är cirkeln sluten. En hel sommar, 1978, reste jag i Albanien, från nord (Skhodër) till syd (Gjirokastër), från väst (Durrës) till öst (Pogradec), med Gerry Rafferty och Bob Dylan. Igår avled Gerry Rafferty. Det året hade han släppt albumet med Baker Street och en vän på Bellevuegården i Malmö, också han en Gerry men från Liverpool, gav mig det på kassett. När jag hör honom sjunga Baker Street så är det snarare Skanderbeg-torget i Tirana jag minns. Som om inte det vore nog blev jag igår kontaktad av en man jag umgicks med i Albanien 1975. Vi har inte haft något kontakt sedan dess, det är 35 år sedan! Det är rysligt när det förflutna plötsligt stiger in i mitt hem. Som om allt hade utspelat sig igår.

2 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Âh, Rafferty, hela min uppväxt. Tack för att du uppmärksammade, lât oss tända ett ljus - och njut av det förflutna i nuet, det är fint.

Arnfinn Pettersen sa...

Jeg elsker alt Rafferty gjorde frem til og med mesterverket North and South fra 1988. Etter det var det så som så. Alkoholen spiste ham opp og selv ikke et talent av hans format kunne stå mot.

Det er en tragisk historie om en mann som antagelig ikke taklet suksessen han opplevde. Og om arven fra en fordrukken far.

Men musikken, musikken vil alltid være der. Og nå må jeg sette på North and South en gang til.