lördag 29 januari 2011

Nathan Shachar: Gaza. Från faraoner till islamister (Atlantis, översättning från engelska av Martin Peterson).

Oavsett när man ger ut en ny bok om Gaza hamnar man i något slags aktualitet. Just dessa dagar när upproret i Egypten pågår parallellt med det i Tunisien tycks Gaza – som alltid - vara en geografisk punkt av betydelse. Annars förknippas väl den lilla landremsan för de flesta med kriget vintern 2008-2009 och med fartygskonvojerna Ship to Gaza.

Nathan Shachar är rätt person att sätta in samtidens händelser i en större historisk kontext. Han har mångårig erfarenhet av regionen, han har varit korrespondent för DN och kan både hebreiska och arabiska. Hans nya bok fyller igen de kunskapsluckor vi har. Hans historiska exposé är detaljrik och skriven i en folkbildaranda av bästa sort, saklig, informativ och utan den politiska korrekthetens pekpinnar.

Ändå är det bokens nutidsskildringar som jag håller högst, från staten Israels grundande 1948 över det krig som utlöstes av arabstaternas anfall på den nybildade staten och flyktingfrågan. Varför uppstod dagens situation och det vi kallar Gazaremsan? Det kan Shachar ge svar på. Han berättar om hela det förlopp som gjorde mängder av flyktingar och en väpnad egyptisk styrka instängda på remsan sedan den israeliska armén hejdat sin framryckning – på ”order” från USA och Storbritannien - och Egypten samtidigt hindrade dem att gå vidare. 1950 fördrivs ytterligare palestinier från de södra kustområdena in i Gazaremsan.

När Hamas med brutalt våld riktat mot PLO-anhängare och den palestinska myndighetens folk, i kombination med valsedlar besegrar den palestinska myndigheten 2007 har Gaza gått som djupast in i den tragedi som innebär hårt förtryck med sharialagar och rigida moralregler. Med Hamas vid makten har en fundamentalistisk terrorregim installerats och dess maktutövningar drabbar de flesta som bara vill leva ett normalt liv i fred. Hamas-regimen har nära kontakt med och får militär hjälp av Iran. De patetiska raketer man tidigare använde ersätts nu med ytterst verkningsfulla som sägs kunna nå ända till Tel Aviv. Hela Gazas moderna historia tycks bara ha lett till denna återvändsgränd där ett minimalt hopp om fred och frihet hela tiden minskar.

Nathan Shachar har skrivit just den bok som fattats, en bok som sätter in skeendena i sitt sammanhang och som sakligt och lugnt kan beskriva både sidors intentioner och missgrepp. Han är kritisk mot alla de inblandade i dramat, men visar att den fiendebild vi matats med i Sverige, där Israel ensamt bär skulden för tragedin, är felaktig.

Boken utkommer på onsdag, 2 februari.

3 kommentarer:

Malou sa...

Hur många liv har du egentligen Thomas, som hinner skriva alla dessa underbara, intressanta ting i din blogg.

Inre exil sa...

Malou, tack för din uppmuntran. Sanningen är att jag använder ett och samma liv till allt jag gör, hur nu det är möjligt. Jag försöker dessutom följa händelseutvecklingen i Kairo via BBC, som just meddelat att polisen öppnat eld mot demonstranter utanför inrikesministeriet.

Malou sa...

Polis med rutig skjorta över polisuniformen till svensk journalist:
"Vi har inte fått några order. Vart ska vi ta vägen? Alla polisstationer är nerbrända."
Det som händer där nere, skrämmer mig. Och den sanslösa förstörelsen...