fredag 28 januari 2011

Revolution, statskupp eller bägge delar?

Egyptens huvudstad brinner ikväll. Viktiga partihögkvarter och myndighetsbyggnader i Kairo brinner och militären har just nu inte ingripit som de skulle ha gjort enligt utegångsförbudet. Landets ledning är tyst, människor dör på gatorna. Över hela landet pågår detta uppror inspirerat av Tunisien. På bara några veckor ritas den politiska kartan i Mellanöstern om.

Det jag frågar mig är:

Kommer Muslimska brödraskapet - islamismen äldsta och viktigaste organisation - att lyckas i sitt uppsåt att använda den folkliga revolten för att själva gripa makten?

Hur reagerar de närmaste grannarna? Jag tänker på Kaddafis totalitära styre i väster och den palestinska myndigheten, Hamas och Israel i nordost. Hamas är beroende av läckorna vid den egyptiska gränsen för varuflödet i tunnlarna. Den palestinska myndigheten har varit beroende av den egyptiska regimen under lång tid för förhandlingar och dubbelspel med Israel. Och Israel själv är i högsta grad beroende av egyptisk stabilitet.

Utan bröd och vatten dör man. Utan frihet saknar brödet och vattnet mening. Är det bröd, vatten och frihet man slåss för eller finns det en annan agenda, hittills outtalad?