Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i sina filmroller. |
“If my work has a theme, I suspect it is a simple one; that most human beings are inescapably alone, and therein lies their tragedy.”
Ja, när jag bekantar mig med de här människorna ser jag att de lika gärna kunde ha varit mina föräldrar och deras krets, vuxna i den tid som både ideologiskt och praktiskt kom att präglas av andra världskriget. Här finns de alla: pappan som inte får åka till fronten därför att hans syn är usel, sonen som avvisas för en bagatellartad åkomma, de blivande flickvännerna, barnen och barnbarnen.
Men det som tycks vara drivmedlet för hela berättelsen heter alkohol. Jag läste nu denna roman under en hel natt, den andra nyktra som jag låg vaken efter en längre period med både dämpande och sövande vinberusning varje kväll.
Det gav också läsningen en särskild lyster, jag kunde identifiera mig med de äldre, föraktade och alkoholiserade kvinnorna i den, de som betraktas som knäppgökar för att de dämpar sin ångest med drinkarna och vinet, medan männen med något slags behärskning sippar på sina glas, också när de ska köra bil. Det är dessa män jag betraktar som främlingar, och det är kvinnornas förtvivlan över möglet, ensamheten, supandet som jag ser mig själv i. Oförmågan att vara "klok", vilsenheten, rädslan att bli lämnad.
Jag tänker inte säga något om bokens intrig. Men nog ser det ut som om Richard Yates för sina romaner inspirerats en del av den slump som styr människorna in i varandras liv. Denna slump övertygar från det första motorstoppet till den sista repliken från en nybliven ung mamma.
Männen fick inte bli soldater. Kvinnorna visste inte ens att deras män längtade till andras famn när de besökte dem på BB, dessa nyförlösta och drömmande hustrur. Visst är det tragiskt. Men det är också komiskt. Om man inte bara vill skrika och gråta över det man ser i spegeln måste man skratta, också när det gör riktigt ont.
1 kommentar:
Tack för tankarna!
Jag har ännu inte hunnit till Cold Spring Harbor, då mitt läsande av Revolutionary Road avsomnade efter en kort inledande läsning. Det tycktes mig, som så ofta, att jag hade "tillräckligt" grepp om det som sades. Så den lades till framtidsläsandet, till då den har sin plats och kan ge en annan/ny insikt.
Att kanske "hoppa över" Revolutionary Road just för tillfället, är ju och för sig en tanke? Men nej, det stämmer inte, på något sätt ändå. Så jag tål mig.
Just girigheten i att förstå, är min "black" om foten. Må så vara. Jag litar ändå alltid på denna numera, oavsett vad "den" utsätter mig för. För vem har sagt att det skulle vara lätt; det "tillfredställande" livet?
För slumpen - ja, den är nog ens bästa vän. Även om man alltid försöker göra sitt bästa för att eliminera den… märkligt.
Skicka en kommentar