söndag 10 april 2011

Ungersk fascism.

Den antisemitiska och fascistiska mobben nöjer sig inte med att marschera på Budapests gator. När Svenska PEN i veckan arrangerade ett möte om situationen i Ungern angreps talarna av just denna mobb, orkestrerad av jag vet inte vem, men ditskickad med ungersk stats-tv. Jag kände till mötet genom översättaren Ervin Rosenberg som var en av talarna. Men det är först med Ola Larsmos rapport i DN idag som jag förstår hur illa det var. Här saxar jag ur DN-artikeln, som jag rekommenderar i sin helhet, eftersom den ger en kuslig bild av hur det kan se ut i detta nya Europa:

”Landsförrädare!” ”Kommunist!” ”Jude!” Stämningen blev hätsk när PEN-­klubben i veckan ordnade en debatt om Ungern.

”Kommunister! Ni är alla kommunister!” ropar en äldre man till mig och de andra arrangörerna. Stämningen är hotfull. Flera ur publiken tar fram papper där de skrivit ”Vi är tystade av Svenska PEN” på ungerska, sätter dem över munnen och poserar för tv-kameran – för en sådan finns på plats. Och används nu flitigt. Och ordet ”landsförrädare” far alltså genom luften. Det är inte riktigt så PEN-kvällar brukar sluta.

UPPDATERING MÅNDAG EFTERMIDDAG:

Att dessa den ungerska regeringens varma anhängare uppför sig riktigt svinaktigt har jag idag fått många bevis för. Jag har utsatts för en formlig storm av "kommentarer". Det märkvärdiga är att människor av den sorten tycks tro att en blogg står för någonting annat än den enskilda människa som driver den. Jag representerar bara mig själv.

Skulle man döma av innehållet i angreppen kan man förledas tro att jag är representant för en stark kommunistisk-judisk konspirationsgrupp vars syfte är att störta Ungern i fördärvet. Om ni undrar så är det därför jag stängt av kommentarfunktionen. Det finns gränser för vad man orkar med.