söndag 10 april 2011

Ungersk fascism.

Den antisemitiska och fascistiska mobben nöjer sig inte med att marschera på Budapests gator. När Svenska PEN i veckan arrangerade ett möte om situationen i Ungern angreps talarna av just denna mobb, orkestrerad av jag vet inte vem, men ditskickad med ungersk stats-tv. Jag kände till mötet genom översättaren Ervin Rosenberg som var en av talarna. Men det är först med Ola Larsmos rapport i DN idag som jag förstår hur illa det var. Här saxar jag ur DN-artikeln, som jag rekommenderar i sin helhet, eftersom den ger en kuslig bild av hur det kan se ut i detta nya Europa:

”Landsförrädare!” ”Kommunist!” ”Jude!” Stämningen blev hätsk när PEN-­klubben i veckan ordnade en debatt om Ungern.

”Kommunister! Ni är alla kommunister!” ropar en äldre man till mig och de andra arrangörerna. Stämningen är hotfull. Flera ur publiken tar fram papper där de skrivit ”Vi är tystade av Svenska PEN” på ungerska, sätter dem över munnen och poserar för tv-kameran – för en sådan finns på plats. Och används nu flitigt. Och ordet ”landsförrädare” far alltså genom luften. Det är inte riktigt så PEN-kvällar brukar sluta.

UPPDATERING MÅNDAG EFTERMIDDAG:

Att dessa den ungerska regeringens varma anhängare uppför sig riktigt svinaktigt har jag idag fått många bevis för. Jag har utsatts för en formlig storm av "kommentarer". Det märkvärdiga är att människor av den sorten tycks tro att en blogg står för någonting annat än den enskilda människa som driver den. Jag representerar bara mig själv.

Skulle man döma av innehållet i angreppen kan man förledas tro att jag är representant för en stark kommunistisk-judisk konspirationsgrupp vars syfte är att störta Ungern i fördärvet. Om ni undrar så är det därför jag stängt av kommentarfunktionen. Det finns gränser för vad man orkar med.

4 kommentarer:

Revolution-Evolution sa...

Skrämmande utveckling i större delen av staterna från f.d. Östblocket, men även i f.d. Jugoslavien...

mats c sa...

En av mina arbetskamrater är en ungrare som bott i sverige i 20 år (eller halva hans liv). Han har sagt att ordet liberal idag är ett skällsord i ungern och att det till en hel del beror på de utförsäljningar av ungerska tillgångar som gjordes på 90-talet.

För Jobbik´s grovt förenklade världsbild är det internationella finanskapitalet i princip judiskt. Jovisst finns det personer med judisk bakgrund här, men för att göra karriär inom denna är det bara resultat som räknas.

Jag såg för något år sedan ett reportage på TV om Jobbik, där bl.a människor blev vräkta från en fastighet. En kvinna från ett av hushållen som blev vräkta betraktade hätskt ett porträtt av Shimon Peres, Israels president, och ansåg att han var skyldig till situationen. Detta finner jag både väldigt bisarrt och skrämmande.

lasse sa...

Men vad är sant? Att Jobbik är skitstövlar av dignitet är sannolikt men man bör också vara lite misstänksam mot hur svenska media beskriver förhållanden i utlandet.

Behandlingen av Berlusconi är ett bra exempel på hur svensk journalistik fungerar. I åratal har man i Sverige okritiskt accepterat oppositionens beskrivning av honom som en kapitalistisk kryptofascist som har Folket emot sig. Är det sant eller är han bara en i raden av fifflande italienska politiker, låt vara den förste som lyckats reta upp svenska journalister?

Behandlingen i media av Israel är ett annat exempel på hur journalister verkar ha en egen agenda i rapporteringen, d v s att bara rapportera om när Israel slår tillbaka och underförstått för att de är onda imperialister.

Ibland tror jag att svenska journalister inte är så objektiva som de själva inbillar sig.

Inre exil sa...

Lasse, den information jag har om Jobbik och Ungerska gardet hämtar jag från förstahandskällor, d.v.s. från ungrare som bara alltför väl minns deras föregångare i Pilkorsarna. Svensk journalistik i allmänhet får mig att snappa efter luft, men som bekant finns det överallt undantag. En annan sak är att man ju också kan lära sig genom att läsa officiella ungerska dokument, inte minst nu inför den nya författningen som ska antas senare i månaden. De förslag till medialag som finns med innebär i praktiken att yttrande- och tryckfriheten måste gå omvägen om regeringskansliet.