lördag 9 april 2011

Nionde april

Det är en viktig märkesdag i Danmark idag. Man flaggar på halv stång. Varför? Frågar man unga danskar kan svaren variera. Vissa tror att det är ett sätt att fira Drottningens födelsedag, andra att det är för att markera Jesu uppståndelse. Endast en tredjedel av de tillfrågade har en susning. Och man undrar ju varför flagga på halv stång skulle vara ett sätt att fira något.

Nionde april 1940 ockuperades Danmark av det nazistiska Tyskland. Erfarenheterna från det övergreppet har förvisso präglat de danska efterkrigsåren. Men det finns skäl misstänka att erfarenheten kommer att vara helt bortglömd inom kort.

Poul Villaume, historieprofessor säger till Politiken idag:

"Det er en af de vigtigste datoer i danmarkshistorien, fordi den har været med til at forme vores nationale selvforståelse og identitet. Selve datoen har stor symbolværdi, også i dag, hvor udtrykket 'aldrig mere 9. april' ofte bruges som slagord i den politiske debat."

Kunskap är inte något man eftersträvar idag, så varför skulle man känna till vad 9 april står för? Vem föddes i stallet frågade man en liten flicka i London och hon svarade med stor säkerhet: "My little pony". Så är det.

9 kommentarer:

JCB sa...

Synd att Skåne inte deltar. Det hade varit en vacker gest om man, åtminstone i Helsingborg eller Malmö, likaledes flaggat på halv stång.
Jag tänker på den danska motståndsvisan "Kronborgsvalsen" (från 1941) och raden "snart så tænder de lysene i Helsingborg".

Inre exil sa...

Märkligt, samtidigt som jag skrev min kommentar hos dig skrev du din här!

Pappa låg som värnpliktig vid kusten utanför Helsingborg. Det som skedde då var en del av en historia som traderades i min familj, inte minst för att farfar Hans Christian ju var född i Köpenhamn.

JCB sa...

Har du skrivit om det?
Jag blev väldigt gripen när jag för några år sen läste Göte Fribergs självbiografiska "Stormcentrum Öresund" (hemsk titel på en lysande bok).

Historien om de dansk-skånska förbindelserna under kriget borde vara mycket mer känd och framförallt ingå i skolans historieundervisning.

Mitt intryck är att danskarna fortfarande är stolta över den roll Skåne faktiskt spelade, medan man på östra sidan sundet inte längre tycker att det är värt att tala om.

Inre exil sa...

Ja, jag gav 1986 ut en liten sak som belyste det ur judiskt perspektiv.Människans nödvändiga val, hette den, slutsåld sedan länge. Den byggde helt på samtal med Karl Berman som var "altmuligmand" för den danska motståndsrörelsen och som bl.a. praktiskt organiserade judarnas räddning till Skåne. Men ur mitt eget perspektiv har jag inte skrivit om det.

JCB sa...

Aha, det anade jag nästan! 1986 bodde jag inte i Sverige, därför missade jag den boken. Och inte verkar den finnas på mitt lokala bibliotek heller. Men jag ska finkamma nätet!

De värnpliktigas situation är också intressant. Det förekom ju strider, fientligt flyg sköts ned etc. Idag förtigs detta. I det likaledes "neutrala" Schweiz är det förresten samma sak.

Inre exil sa...

Om du skickar mig ett mail med din postadress kan jag dra kopior på den och sända dig, den är tillräckligt tunn för att det ska låta sig göra. thomas.nydahl@gmail.com finns jag på

Ulrika sa...

I Finland firar vi idag, 9 april, det finska språkets dag, till minne av biskop Mikael Agricola (d. 9.4.1557) som räknas som finska skriftspråkets fader. Hans första bok var en ABC-bok. Det var på den tiden Finland var en del av svenska riket. Han var svenskspråkig, det vill många glömma idag.

Madeleine Brandin sa...

Thomas, skakad, djupt berörd av dina texter från sjukhuset och mycket glad läsa att du är hemma igen. Och du skriver "som vanligt"!
Man får verkligen många tankar kring kropp och själ - och om sjukvård, ofta fungerar den mycket bra, det är tydligt.
Men det är lätt att brista i gråt. Jag tillåter mig gärna att brista i gråt, då känner jag ändå något. Lättrörd har jag blivit. Det är jag glad för.
Jag önskar dig fortsatt god bättring och återhämtande efter denna förfärliga förgiftning.
Varm kram
Madeleine

Ulrika sa...

en liten kommentar till JCB och Thomas från en bibliotekarie: ett sök i www.libris.kb.se (er nationalbibliografi) ger vid handen att din lilla skrift Thomas, finns vid 10 bibliotek i Sverige. Och går att fjärrlåna.