tisdag 26 april 2011

Klar med Skyggebiblioteket.

På skärtorsdagen fick jag en dansk bok med Budpilen. Det var Karsten Sand Iversens Skyggebiblioteket. Om ni följt min blogg under påskhelgen så har ni sett mina nedslag i bokens olika författarskap. Jag har valt att skriva om de författare som finns också i mitt bibliotek. För er som blivit nyfikna vill jag nu bara upplysa om de andra som tas upp i boken:

* Abraham Ben Yitzhak
* Eugenia Szajn- Lewin
* Milena Jesenská
* Florjan Lipus
* Ivan Cankar
* Jose Javorsek
* Béla Zsolt
* Alfred Gong
* Aledandru Vona
* Isak Samokovlija

Som ni ser finns det mycket kvar att upptäcka. Dessutom är det så att det i varje kapitel finns trådar till så många andra. Upptäcktsresan börjar på första sidan. Skuggornas bibliotek är ändå så oerhört mycket större än så här. Själv har jag en lång rad författarskap jag hade velat lägga till. Så är det med de riktiga författarna, de står i kö för att bli lästa när stapelförfattarna och topplisteflirtarna är borta.

2 kommentarer:

annannan sa...

Har läst dina inlägg med intresse och frågat mig utan att få något svar, varför namnet skugg-biblioteket? Syftning på författare som blivit mindre kända än de förtjänat?

Inre exil sa...

Författaren talar just om de författare som av en eller annan anledning hamnat i skuggan (i sin tid, i sitt land, sitt språk etc.) och bör lyftas fram igen. Hans urval kan man ha synpunkter på, men själva tanken är tilltalande.