fredag 25 februari 2011

Att uthärda sig själv.

På frågan "Vad är det du sysslar med från morgon till kväll?" svarar E.M. Cioran: "Jag uthärdar mig själv." (Om olägenheten i att vara född). Den ensamt verkande konstnären måste, för att stå ut med sig själv och inte drabbas av leda, ha ett antal rutiner som han följer varje dag. Dessa rutiner är i själva verket grunden för allt det andra. När dricka sitt morgonkaffe, och vad läsa till det? När ta promenaden, eller cykelturen, oavsett väder? När lämna skrivbordet för att laga middag och när återvända till arbetet efter tuppluren? Hur göra kvällen till en kombination av vila och glädjeämnen?

E.M. Cioran menade att om vi trots allt härdar ut, så är det därför att "våra defekter är så många och så motsägelsefulla att de upphäver varandra." Inte minst postmodernismens fixering vid kroppsliga ting gör att jag instämmer i Ciorans ord. På vilket sätt skulle det bli lättare att härda ut för att vi göder en livsstilsindustri som ständigt har synpunkter på vår vikt, våra kläder, våra vanor och frisyrer? Låt defekterna upphäva varandra!

Bild av Ulrika W. i Finland.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske en brist i min karaktär, men jag har inte särskilt svårt för att stå ut med mig själv, trots mina tillkortakommanden. Däremot får jag det allt svårare att stå ut med vårt samhälle. Förljugenheten är total, och absurditeterna bara staplas på varandra. Svenskt "rättsväsende" lägger ned gigantiska resurser på att lagföra Assange, trots att det som förekommit för vanlig rättskänsla inte har ett dugg med våldtäkt eller sexuellt ofredande att göra. Samtidigt finns inte resurser för att utreda allvarliga brott. Våra gamla utsätts nu för ransoneringar av kaffe och ägg, medan unga män från främmande länder behandlas som prinsar med dygnet runt uppvaktning och får vad de pekar på. Jag äcklas av det som sker i vårt samhälle. /Arvid Bengtsson

Inre exil sa...

Arvid, det är verkligen inte svårt att instämma i det du skriver. Jag känner samma äckel.

Imorgon handlar min blogg om något som tangerar det du säger, utifrån några ord ur Solsjenitsyns nobelföreläsning.