tisdag 8 februari 2011

Reidar Ekner: Förintelsens tema (CKM)

Reidar Ekner, född 1929, är författare och översättare, numera bosatt i Norge. Han har en omfattande utgivning bakom sig. Senaste diktsamlingen Kalenderdikter kom 2006, senaste prosaverk Ett fönster i Karthago kom 2009.

Den nu aktuella boken är en sammanställning av texter och dikter kring den nazistiska förintelsen av judarna. De sträcker sig över en lång tidsrymd och ger ett perspektiv på frågan från slutet av 1950-talet och framåt.

Texterna handlar mycket om efterkrigstidens sätt att hantera skuldfrågan. Den diktsvit som ingår i boken är hämtad ur Ekners samling från 1987, Under trädkronorna. Ett nyskrivet efterord resonerar om bakgrunden till Hitlers handlingar och tänkande.

Denna lilla bok kan fungera som aptitretare inte minst för unga människor som vill lära sig grundläggande fakta om nazismen och förintelsen. Språket är lättillgängligt och sakligt.

Foto: A. Nydahl.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag minns Ekners bok Efter flera tusen rad, som handlar om hans dotter med cancer. Den berörde mig tydligen eftersom jag minns den än, den utkom 1974.

Inre exil sa...

Ja, den är stark. Gav den till min dotter C. när de gått igenom samma helvete med sonen.