fredag 11 februari 2011

Dominique Dyens: Smitning

Dominique Dyens: Smitning (Sekwa förlag, översättning av Cecilia Franklin).

Jag misstror all litteratur som innehåller meningar som "Det går för dem samtidigt". Men när jag så läst mig förbi sidan 15 och in i romanen så ser jag att Dominique Dyens leker med de flesta litterära klichéer man kan tänka sig. Hennes roman är en hejdlöst rolig, spännande och osannolik historia. I centrum står reklamkvinnan Anne Duval som i sin ensamhet och tomhet bestämmer sig för att lämna vardagen bakom sig och planlöst ge sig ut på biltur. Ganska snart förstår man att en psykiatriker skriver journal om henne. Hon har längre fram i berättelsen havererat och blivit inlagd. Anne Duval fantiserar ihop en man och en fosterdotter, hennes liv blir i fantasin den perfekta familjelyckan. Om nu allt ändå vore så enkelt. Då hade man suttit där med en ganska konventionell historia om ensamhet, karriär och livsval. Men det är det verkligen inte. Plötsligt skruvar Dominique Dyens till det rejält. Men det kan man inte orda om utan att förstöra hela romanen. Så jag tiger om det och säger istället: vill man ha en riktigt fin liten berättelse om livets vägar och irrvägar ska man inte tveka om Dominique Dyens roman Smitning. Det är som om förlaget Sekwa har landets bästa spårsinne när det gäller samtida fransk litteratur.

Boken utkommer 17 februari, men jag kunde inte vänta.

4 kommentarer:

Niklas sa...

Hej Thomas! Den här boken blev jag riktigt intresserad av.
Bokförlaget är nytt för mig, tyvärr, känner bara till Grates förlag när det gäller översättning av fransk litteratur. Ska hålla utkik efter Sekwa förlag hädanefter. Tack!

Inre exil sa...

Niklas, då måste du bekanta dig med Sekwas utgivning, som är skimrande rik. Sekwa samarbetar för övrigt med Elisabeths Grates bokförlag om en ny läsecirkel. Grate ger ut fr.a. klassikerna, men också mycket samtida, medan Sekwa fokuserar på den nya franska litteraturen skriven av kvinnor. Båda förlagen är omistliga skulle jag våga påstå.

Fransyskan H sa...

Nu var jag tvungen att googla.fr - jag som tycker mig ha hyfsad koll pâ den franska samtida litteraturen har helt missat bâde författare och titel. Upplagd pâ läslistan!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kunde inte sluta läsa Smitning när jag väl börjat. Mycket spännande och intrikat uppbyggd. Härligt att tillhöra Sekwas bokklubb så böckerna kommer snabbt i brevlådan. Mitt favoritförlag!