lördag 22 april 2017

"Sverigevänner" och antisemitismen

Foto: Astrid Nydahl
Uppdatering:

Precis som förväntat regnar det in judehatare i min inkorg. Det gemensamma för dem är att de är anonyma. Om man nu bekänner sig till antisemitismens huvudfåra - förintelseförnekelsen - borde man rimligen kunna underteckna sina texter med namn. Men så sker aldrig. Därför: jag godkänner inga anonyma inlägg till denna bloggpost, varken från "Sverigevänner", nazister eller andra som tycker sig ha sett sanningen.

Här följer nu den ursprungliga bloggtexten:

Jag måste, trots att jag egentligen är så trött på hela eländet, nu ge er länkar till den senaste rundan kring antisemitismen. Jag gör det av principiella skäl. I och med de senaste dagarnas turbulens kring Rolf Malms krönika på Avpixlat har mycket klargjorts. Vi vet var vi har antisemiterna. Vi känner deras argument. När de dyker upp orsakar de alltid en spricka mellan människor - vänner, kollegor och andra - och det är just det vi nu bevittnar. Och det är bra. Sprickor rensar luften och visar tydligt vad frågan gäller.

Svenska kommittén mot antisemitism först här. Och här Rolf Malms krönika som utlöste skredet.

Här sedan Ann Heberlein om "den tidlösa antisemitismen".

I diskussionen sticker hela tiden Ingrid Carlqvist ut som en tämligen nyfrälst antisemit, men som redan nu också börjar grubbla på om förintelsen verkligen ägt rum. Heberlein kommenterar: 
Wow. Det är som att se in i ett parallellt universum. Det är några stycken som bor där med Ingrid Carlqvist och Rolf Malm. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, delar i allt väsentligt Carlqvists och Malms världsbild. De är oförbätterliga förintelseförnekare, ja de går så långt så att de angriper människor som överlevt Förintelsen. När Emmerich Roth, överlevare från Förintelsen, föreläste på Åsö gymnasium i Stockholm stod medlemmar ur NMR utanför och delade ut flygblad med budskapet att förintelsen aldrig ägt rum. Magstarkt, minst sagt – men det blir värre. Fyra medlemmar ur NRM är misstänkta för att ha planerat att placera ut sprängladdningar på flera platser i Göteborg, bland annat vid två flyktingförläggningar. Det här är alltså riktigt obehagliga typer. De nöjer sig inte med att dela ut flygblad. De går till handling, våldsam handling. NMR förespråkar mycket riktigt också våldsam revolution, något de inte försökt dölja.
Ingrid Carlqvists historia är jag väl bekant med. Det började med att jag blev inbjuden av danska Trykkefrihedsselskabet att föreläsa om situationen i Sverige. Inbjudan kom från Katrine Winkel Holm. När jag tackade nej bjöd de istället in Carlqvist. Hon blev snabbt vän och allierad med Lars Hedegaard, och tillsammans startade de veckotidningen Dispatch International. Efter lång betänketid började jag medverka i den, mest med kulturmaterial. När Carlqvist och Hedegaard satte sig och samtalade i en amerikansk nazi-radio lämnade jag dem och förklarade varför i maj 2013(not 2) Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och nu är Carlqvist en av den svenska nazirörelsens utvikningsflickor. Det är bedrövligt. Och ändå så logiskt.

Heder åt Jan Sjunnesson som tar avstånd från detta i klara ordalag. Så hängs han också ut av Avpixlats chefredaktör som "illojal" (se not nedan). Men det är just illojal man måste vara när judehatet sticker ut sitt fula tryne. Sjunnesson skriver:
Den 14 april 2017 publicerade Avpixlat en krönika av Rolf Malm som innehöll antisemitiska påståenden. Han beskrev judar som om de agerade gemensamt, vilket är en konspiratorisk föreställning. Vidare skulle svenska judar på 1960-talet vilja slita sönder det svenska samhället. Detta lika illa tänkt och formulerat som resten av Malms utfall. Jag tar bestämt avstånd från hans åsikter och från Avpixlats publicering.  Den borde inte ha gått igenom en redaktionell granskning.
Och om Carlqvist tillägger han:
Den radikalisering högerut som präglar delar av den Sverigevänliga rörelsen bekymrar mig. Den är odemokratisk, antisemitisk och bidrar till fortsatt marginalisering och beröringsskräck av sunda islam- och invandringskritiker. Denna utveckling har tyvärr inte avstannat sedan ungdomsförbundet SDU:s ledning uteslöts ur moderpartiet 2015, utan tagit nya vägar på nätet och bland grupper på gatorna. Jag lyssnade i helgen 4/2 på journalisten Ingrid Carlqvists föredrag i Göteborg, ”Från Sverige till Absurdistan”.
Ni kan själva höra henne på YouTubekanalen IngridochConrad. Där pekar hon ut att fyra invandringsförespråkare på 1960-talet var judar. Dessutom lanserade hon webbtv-kanalen Norse News som görs i samarbete med Henrik Palmgrens Red Ice Radio, en svensk-amerikansk högerextremist (se DN, 3/2, 2017 ). Slutklämmen på föredraget var att det nedlagda högerrevolutionära Svenskarnas Partis ordförande Stefan Jacobsson bjöds upp på scenen.
Not: I normala fall skulle jag aldrig länka till Avpixlat. Men den här gången är det befogat, inte minst för att Dagerlind under rubriken "Ingen antisemitism på Avpixlat" visar hur cynismen bland dessa så kallade "Sverigevänner" ser ut. Det är bra att bubblan spricker, så vi alla kan se hur den egentligen är funtad. Är jag förvånad? Inte det minsta.

Not 2: I den Chicagobaserade nazistiska radiokanalen Republic Broadcasting Network, med programledaren Deanna Spingola som tidigare gjort beundrande program om Hitler och Tredje riket, och som har nära band med det amerikanska nazistpartiet American Freedom Party.

1 kommentar:

Stefan Lundin sa...

Samtalstonen inom den s.k. Sverigevänliga rörelsen blir allt mer uppskruvad. Jag uppfattar Jan Sjunnesson som en balanserad röst och det är bra att han tar till orda i denna fråga. Ska Avpixlat bli en seriös röst, vilket man ju önskar, bör man rensa ut de värsta aktörerna och deras övertramp.