onsdag 19 april 2017

Brexit och nyvalet

Foto: Astrid Nydahl
Inget beslut har någonsin varit lika rätt som det Theresa May nu fattat. Så låter det från ledarskribenter och konservativa partikamrater i Storbritannien. "Hon kommer att vinna en jordskredsseger". Ett skäl till nyvalet ska också ha varit att Labour kanske hunnit välja ny partiledare efter Corbyn före ett ordinarie val. Med Corbyn kvar är segern redan hemma för May och hennes parti. En mer hopplös ledare har Labour inte haft. 

Att alltid förstå de politiska rävspelen är inte en självklarhet. När man sett skuren av initierade kommentarer börjar det gå upp ett ljus. 

Beslutet fattades alltså för att bli ännu starkare inför Brexitförhandlingarna. Det lär bli runt 44% för May och 23% för Corbyn. Och Labour, liksom liberalerna, planerar nu att särskilt hårt bearbeta de valdistrikt som återstår av "Remain" (bortsett då från Skottland där en förkrossande majoritet röstar på Scottish National Party). 

Nå, det kan hända mycket i världen framöver, också på kort sikt. Ingen håller andan till den 8 juni. Allra minst jag.


1 kommentar:

Cello Jr sa...

Tack för ännu en tänkvärd analys. Rävspel är ett välvalt ord. Tänker på att Theresa May var på Remain-sidan. Är inte det lite som att sätta räven att vakta hönsgården?