tisdag 18 april 2017

Brittiskt nyval, till vilken nytta?

Foto: Astrid Nydahl
Den brittiska premiärministern Theresa May har just meddelat att hon vill ha ett nyval den 8 juni. Om den saken beslutar parlamentet. Hon säger att hennes uppdrag var att "skapa stabilitet" och att utlösa Brexit, bägge sakerna ska vara avklarade. Men vad har ett nyval i den här situationen med stabilitet att göra? Ingenting. Tvärtom kommer det bara att försvaga landets position i Brexit-förhandlingarna. May bidrar till ökat kaos (om det inte bara är så att hon försöker smita förbi alla de inre spänningarna och motsättningarna, jag tänker både på skottarnas och nordirländarnas politiska läge just nu). Å ena sidan misstänker jag att hon bara vill lämna ett sjunkande skepp, på samma sätt som Cameron gjorde. De nästan tänker högt. Deras underliggande, utpysande budskap lyder: "Jag står inte ut med detta, nu får någon annan reda ut framtidsvillkoren". 

Å andra sidan kan hennes parti uppenbarligen vinna ett nyval, eftersom Labour under Corbyn är hopplöst förlorat. Gå på en knivsegg således: nyval som ger starkare regering i förhandlingarna med Eu eller ett kaos av den sorten att var och en drar i sitt rep och hoppas på att rädda sitt eget skinn.

1 kommentar:

Johan sa...

Den främsta anledningen till att Theresa May går till val nu är, att nästa val i Storbritannien därmed förskjuts två år framåt från 2020 till 2022.

Storbritannien har utlöst article 50 för att lämna EU. Dessa förhandlingar ska ta två år; slutförhandlingarna med EU kommer alltså att ske 2019.

Genom att gå till val nu, så slipper Storbritannien slutförhandla i slagskuggan av ett omedelbart förestående val 2020.