söndag 9 april 2017

Islamismen, vad och varför

Foto: Astrid Nydahl
När jag säger att jag föraktar islamismen och försäkrar att jag bekämpar den på de få sätt jag förmår hör människor något annat. De tror sig höra "Jag föraktar muslimer". Det kan man förstå, men det är inte det jag säger. Skälet till att man tror sig höra eller läsa detta är i första hand obildning och ointresse. Därför diskuterar jag inte med människor som missförstår på det sättet. Man kan inte diskutera utifrån obildning.


Hassan al-Banna (1906-1949)
Islamismen är i första hand en politisk-religiös rörelse baserad på Koranens texter (två exempel är Koranen 5:51 ”bli inte vänner med judar och kristna” samt 2:191 ”döda dem varhelst ni finner dem”). Den kan sägas ha fått sin ideologiska start med Hassan al-Banna i Egypten, Muslimska brödraskapets grundare, eftersom det var han som tillbakavisade "hjärtats jihad" till förmån för "svärdets jihad". Jihadismen är således islams militära sida, dess våldspredikan och dess terrorbas. Han menade att det var varje muslims plikt att upphöra leva under de otrognas styre - det är oss han menar! - och att med våld få detta "missförhållande" att upphöra. Islamismens terror fick därmed sin ideologiska grund och utifrån den handlar varje islamist, oavsett om han anser sig förtryckt i New York, Berlin, London, Stockholm, Kabul eller St Petersburg.

Man kan förhålla sig negativ till islamismen av många olika skäl. Man kan vara ateist och förneka islams giltighet på samma sätt som man gör med andra religioner. Man kan vara en teologiskt övertygad människa utifrån sin egen religion, oavsett vilken. Men man kan också, utifrån studier av Koranen och islamisk praktik ta ställning emot den våldsamma och mordiska islamismen.

Så kommer det att förbli. Utan islamismen kunde vi kanske känna en större trygghet, oavsett var i världen vi lever. Utan religion alls skulle förstås vara det bästa alternativet. Men det är nu inte så människan är konstruerad.

Svensk statstelevision och andra kanaler har sedan attacken sänt mer eller mindre på heltid. Har man ens försökt berätta för svenska folket vad det är för en ideologi som styr terroristerna? Har man ens med ett enda ord nämnt islamismen? Nej, rakt tvärtom har man som vanligt dränkt tittarna i den korrekta känslosåsen. Man "känner" väldigt mycket men förstår väldigt lite. Den som styrs av sitt känsloliv i politiska stridsfrågor - som här frågor om liv eller död - kommer heller aldrig att kunna stå islamismen emot. Det har våra politiker och minst en kung under lördagen bekräftat med sina tomma och meningslösa fraser. Nu kan vi bara invänta nästa attack. Att den kommer kan vi vara förvissade om. Vi vet bara inte var och när. 

Uppdatering: Korancitaten ovan fick just idag en praktisk belysning. Jag citerar ur The Independent:
At least 32 people have been killed in two bomb attacks targeting two Egyptian churches packed with Palm Sunday worshippers.​The first attack took place in the Mar Girgis church in the Nile Delta town of Tanta, north of Cairo, killing 26 and wounding 71. Later, a second blast in front of a church in Alexandria killed 11 people and wounded 66, the health ministry said. State TV said a suicide bomber carried out the attack. It was the latest in a series of assaults on Egypt's Christian minority, which makes up around 10 percent of the population and has been repeatedly targeted by Islamic extremists.