Foto: Astrid Nydahl |
Jag umgås med tre män nu varje natt. Ingången till dem är förstås Olav H. Hauge. Och han leder mig till Emerson och Thoreau. De tre männen är allt jag behöver denna tidiga december, i tvärdraget från europeiska, amerikanska och andra tragedier.
När jag skriver detta vet jag ännu inte om den brittiska regeringen beordrar sitt flygvapen att också agera i Syrien mot IS (men här får jag korrigera mig själv: vid 23:30-tiden såg jag på BBC att det blev ett ja, förstås, allt annat hade varit en överraskning).
Det finns små och stora tragedier. Ännu en skjutning, ja faktiskt ett massmord i San Bernardino i Kalifornien är förstås en mindre tragedi på den globala arenan men en stor för de människor som är inblandade. Dramat pågår medan jag skriver detta. 14 personer är döda och lika många har "betydande skador". FBI meddelar att man inte vet om det är en terroristattack. Skulle det visa sig vara det blir massmordet av en helt annan dignitet. Torsdagen kanske erbjuder svar, i skrivande stund finns det inga.
Men jag tänker att det barnbarn som åt middag med oss på onsdagskvällen nog kom allra närmast när han sa, att det i Syrien "finns alldeles för mycket att hålla reda på för att man ska kunna uttala sig säkert". Ändå tävlar den europeiska offentligheten om att vara så tvärsäker som möjligt. Men väldigt få talar om hur den politiska klassen i Turkiet handlar med stulen olja från Irak och Syrien. Väldigt få talar om vilken roll saudierna spelar i vapenhandeln. Ännu färre tar reda på hur den syriska tragedin började, vem som först beväpnade rebellerna och vem som styrde dem som små marionetter.
Och nästan ingen utvecklar samtalet om hur IS-mördarna i Syrien och Irak är förbundna med IS-anhängarna i de europeiska städerna, från Paris till Madrid, över London och Berlin till Stockholm och Köpenhamn. Därför gjorde det starkt intryck på mig att höra Labours Hilary Benn (the shadow foreign secretary) tala om IS som just fascister, och att det är vår plikt att slåss mot fascismen, "Labour has always stood up to them" sa han och meddelade att han kommer att rösta med regeringen, mot sitt eget parti (se exakt formulering nedan).
Jag återgår till Hauge. Det gör då ingenting om natten blir lång. Jag ska ingenstans. Och jag ska ingenting annat göra.
(Ur The Guardians referat: We are here faced by fascists, he says. These people hold us, and our values in contempt. Fascists need to be confronted, he says. Labour has always stood up to them. We must now confront this evil, he says.)
1 kommentar:
I förrgår namngav Guardian terroristerna i San Bernadino. Igär undvek SvT att göra det.
Hintade bara om muslimsk koppling. Budskapet till tittarna: opassande att diskutera
den kopplingen. Det är så man disciplinerar medborgarna. Vems ärende går mainstreamjournalisterna? Främmande makt? Se Antropocen om de amerikanska oligarkerna.
På Gotland har införts paragraf 3 efter att ett trettiotal personer begått en massplundring på Kicks. Detta mörkar Mainstream Media. Därmed förverkande all trovärdighet i även andra frågor: Ryssland och påstådd mänsklig skuld i den globala uppvärmningen.
TV4 skildrar en pästått 16-årig afghan vars pappa och mamma är döda. Säger han. Ingen följdfråga om hur han finansierat resan till Sverige.
Samtliga mainstreammedier ägnar sig åt allt annat än journalistik. Skandal.
Vår försvarsminister lär ha rådgjort med Nato för att motverka propaganda från främmande makt via alternativa medier och bloggar.
Frågan är om inte även en annan främmande makt sprider sin propaganda i vårt land.
Journalistiken i vårt land får mig att tänka på skoltidni journalistik.
Skicka en kommentar