måndag 4 februari 2013

Svenska Dagbladets kultursida på nätet - den fulländade nöjesscenen

Svenskans nya kulturchef Martin Jönsson är stolt idag. Han presenterar hur SvD Kultur "stärks" på nätet. Det är ganska fantastisk läsning. Vad består nyheterna av? Det här, jag citerar nu direkt ur tidningstexten:

"KULTURSVEPET: En daglig genomgång, på morgonen, av vad som rapporteras på svenska och internationella kultursajter – och i sociala medier. Med hjälp av denna tjänst, som också går att prenumerera på via en RSS-läsare, hjälper vi dig som läsare att få bättre koll på vad det pratas om internationellt. VECKANS SPOTIFYLISTA: Varje fredag presenterar en av våra musikkritiker en lista med favoritlåtar just nu. En del nytt, en del gammalt som av olika skäl är aktuellt. Andres Lokko inledde i fredags. Följ SvD Kulturs konto på Spotify för att regelbundet få alla musiktips. KULTURVECKAN I BILD: Ett bildspel varje fredag, med ett urval bilder från den gångna veckans kulturhändelser. FLER QUIZER: Vi vet att quizerna är otroligt populära på sajten och utökar därför nu till minst tre quiz per vecka. FLER CHATTAR: I måndags var det Darin som chattade på SvD.se/Kultur. Varje vecka ska vi ha minst en ny chatt. MER WEBB-TV: Vi kommer under våren att ha flera egenproducerade webb-tv-inslag på sajten varje vecka. NY TWITTERTJÄNST: Om du följer @SvDKultur på Twitter, vilket många redan gör, får du den snabbaste uppdateringen om vad som är nytt på sajten"

Låt mig kommentera i samma ordning. Kultursvepets funktion tycks vara att läsarna ska "få bättre koll på vad det pratas om internationellt". Det är ju en rörande ambition. Vad det pratas om är just det man vill veta. Pratas det internationellt? Ännu attraktivare! Spotifylistan ser jag som en självklar beståndsdel i den populärkulturkrets som heller lyssnar än läser. Nöjeskulturens senaste seger. Kulturveckan i bild ställer på samma självklara sätt in sig i ledet. Större och fler bilder minskar risken för läsning. Samma tendens i papperstidningarna numera. Fler quizer fick mig att undra om jag satt kvar på puben i Birmingham. Men nej, gissningslekarna är numera självklara inslag på kultursidorna. Fler chattar då? Ja, är den första med Darin vägledande så har vi fått klara besked. Webb-tv och twitter då? Tack, men nej tack.

Detta är nu förstås inget att bli upprörd av. Det är bara det att jag finner det ovanligt att man så tydligt redovisar en grundsyn som i allt väsentligt innebär en resa bort från humaniora och lärdom. Varje kulturredaktör betraktade sig väl mer eller mindre som en folkbildare då det begav sig. Idag är folkbildningen bara ett fult ord. Vi har väl valfrihet? Vill man välja att matas med öppen mun och öppen hjärna och förbli dum har man väl rätt till det? Jodå, helt och fullt. Vad jag däremot kan säga är att dagspressen och televisionen gått samma väg: mer underhållning, mer publikfnitter, mer yta och mindre innehåll. Det är en välsignad tur att man hoppade av den världen för ett bra tag sedan. Att nu betrakta den utifrån är som att se en fin teater, en välsorterad bokhandel, ett tyst bibliotek och ett gammalt universitet brinna upp - samtidigt. Och brandkåren är förstås nedlagd, så vi kan bara se på medan det brinner. Kulturveckan i bild!
13 kommentarer:

Bodil Z sa...

Thomas, jag blev faktiskt riktigt upprymd av ditt temperamentsfulla utbrott här. Och det här (bland annat) var roligt sagt: "Vad det pratas om är just det man vill veta. Pratas det internationellt? Ännu attraktivare" Tack för detta nöje!

Anna Brodow Inzaina sa...

Lysande! Jag fnittrar trots situationens allvar.

Anonym sa...

Sedan Schibsted tog över SvD har det gått stadigt utför.

TJ

Inre exil sa...

Tack för era kommentarer. Slaget är förlorat - sedan länge - men det hindrar ju inte att man skjuter en liten pil i hjärtat på de ansvariga. Fast förresten, så många pilar är det ingen som har.

Anonym sa...

Vad ska man säga? Pajaserier. Tyvärr speglar det väl tidsandan. Var och varannan större arbetsplats vare sig i privat eller offentlig sektor håller sedan länge på att frivilligt banalisera sig själv. Frivillig (och villig) banalisering och infantilisering tycks vara tidens melodi. Patetiskt. Flumhögern (nyliberalerna) och flumvänstern konvergerar.

/Frederick

Anonym sa...

Kultursidorna har fullt upp liksom radio och TV att lansera den internationella musikindustrins produkter.
Ingen spelar längre något på radion av musikintresse. Det handlar om att lansera något som ger pengar. Och tidningarna backar upp det så gott det går.
Ett tips: googla på frasen: P4:s musikpolicy
Rune

Ola K sa...

Ja, jisses. Jag for visst ut i en liknande tirad borta hos mig häromåret, när någon annan folkbildningsfientlig jeppe agerade SvD-kulturchef:

http://vikboblogg.wordpress.com/2010/01/24/svd-kultur-24-januari-2010/

Förlåt mig för den självreferentiella länken, Thomas, men det är tidens melodi...

Och tack för dagens fniss i skymningstimmen.

Inre exil sa...

Ha ha Ola, den var ju en pärla (hos dig menar jag), tack för den.

Rune, det har du med all säkerhet alldeles rätt i.

Frederick. Vad ska jag säga? Att flumhögern nog är ett passande begrepp? Kanske att "den mediala klassen" ändå är ett bättre begrepp ty denna sjukdom går verkligen över hela det "politiska" fältet. Det påpekar du också i din slutmening.

Tack till er alla!

krister thelin sa...

En utmärkt recension. Jfr Lönnroth på samma tema i Axess. Dock är jag optimist. Dagspressens kulturella förfall hindrar inte att kulturen överlever på andra sätt. Denna blogg är ju ett levande bevis!

Och den infantila "fnittergeneration" som alla-politiker, medier och "kultur/nöjessvängen" - flörtar med blir ju äldre och kommer att söka sina kulturella källor. Och de finns kvar.

Anonym sa...

Thomas,

"Mediala klassen" är en bra etikett. Dock försökte jag peka på ett fenomen som inte är begränsat till medievärlden, utan något som kan finnas på många ställen idag, t ex folkbiblioteken där en besynnerlig blandning av nyliberal managementsekterism och kulturrelativistisk allmänvänsterism numera utgör en symbios.

Frederick

Anonym sa...

Jag har slutat hålla DN (har Svd på 3 månader till billig peng). prenar ist på International Herald >Tribune (kommer tryckfärsk 01.30-02.00 6 dgr i veckan. D e en riktig tidning. Det vettiga som står i DN är översättningar (eller snodda grejor) fr IHT. En bonus är att man känner sig intelligent när man läser IHT!!!
Kaj S

annannan sa...

Bra rutet.

SvD går ju uppenbart på knäna, oklart vad som är orsak och verkan.

Den som liksom jag bara konsumerar kultur och journalistik (och alltså inte behöver skriva OM det) kan lyckligtvis fortfarande tryggt tanka gratis public service-radio från både Sveriges Radio och BBC.

Inre exil sa...

Krister, Frederick, Kaj och Anna, jag bugar mig för er medverkan till nya försök att bygga en ryggrad bortom pressens värld.Tack ska ni ha!