måndag 4 februari 2013

Svenska Dagbladets kultursida på nätet - den fulländade nöjesscenen

Svenskans nya kulturchef Martin Jönsson är stolt idag. Han presenterar hur SvD Kultur "stärks" på nätet. Det är ganska fantastisk läsning. Vad består nyheterna av? Det här, jag citerar nu direkt ur tidningstexten:

"KULTURSVEPET: En daglig genomgång, på morgonen, av vad som rapporteras på svenska och internationella kultursajter – och i sociala medier. Med hjälp av denna tjänst, som också går att prenumerera på via en RSS-läsare, hjälper vi dig som läsare att få bättre koll på vad det pratas om internationellt. VECKANS SPOTIFYLISTA: Varje fredag presenterar en av våra musikkritiker en lista med favoritlåtar just nu. En del nytt, en del gammalt som av olika skäl är aktuellt. Andres Lokko inledde i fredags. Följ SvD Kulturs konto på Spotify för att regelbundet få alla musiktips. KULTURVECKAN I BILD: Ett bildspel varje fredag, med ett urval bilder från den gångna veckans kulturhändelser. FLER QUIZER: Vi vet att quizerna är otroligt populära på sajten och utökar därför nu till minst tre quiz per vecka. FLER CHATTAR: I måndags var det Darin som chattade på SvD.se/Kultur. Varje vecka ska vi ha minst en ny chatt. MER WEBB-TV: Vi kommer under våren att ha flera egenproducerade webb-tv-inslag på sajten varje vecka. NY TWITTERTJÄNST: Om du följer @SvDKultur på Twitter, vilket många redan gör, får du den snabbaste uppdateringen om vad som är nytt på sajten"

Låt mig kommentera i samma ordning. Kultursvepets funktion tycks vara att läsarna ska "få bättre koll på vad det pratas om internationellt". Det är ju en rörande ambition. Vad det pratas om är just det man vill veta. Pratas det internationellt? Ännu attraktivare! Spotifylistan ser jag som en självklar beståndsdel i den populärkulturkrets som heller lyssnar än läser. Nöjeskulturens senaste seger. Kulturveckan i bild ställer på samma självklara sätt in sig i ledet. Större och fler bilder minskar risken för läsning. Samma tendens i papperstidningarna numera. Fler quizer fick mig att undra om jag satt kvar på puben i Birmingham. Men nej, gissningslekarna är numera självklara inslag på kultursidorna. Fler chattar då? Ja, är den första med Darin vägledande så har vi fått klara besked. Webb-tv och twitter då? Tack, men nej tack.

Detta är nu förstås inget att bli upprörd av. Det är bara det att jag finner det ovanligt att man så tydligt redovisar en grundsyn som i allt väsentligt innebär en resa bort från humaniora och lärdom. Varje kulturredaktör betraktade sig väl mer eller mindre som en folkbildare då det begav sig. Idag är folkbildningen bara ett fult ord. Vi har väl valfrihet? Vill man välja att matas med öppen mun och öppen hjärna och förbli dum har man väl rätt till det? Jodå, helt och fullt. Vad jag däremot kan säga är att dagspressen och televisionen gått samma väg: mer underhållning, mer publikfnitter, mer yta och mindre innehåll. Det är en välsignad tur att man hoppade av den världen för ett bra tag sedan. Att nu betrakta den utifrån är som att se en fin teater, en välsorterad bokhandel, ett tyst bibliotek och ett gammalt universitet brinna upp - samtidigt. Och brandkåren är förstås nedlagd, så vi kan bara se på medan det brinner. Kulturveckan i bild!