torsdag 7 februari 2013

"Han hugnas med föraktets glosor" - vägd och befunnen alltför lätt

En högerpopulistisk infallsvinkel på Birminghams kollektivtrafik. Foto: TN
Lars Vilks sammanfattar vad som hänt den senaste veckan med min nya bok:
"Som jag förutskickade är Thomas Nydahl nu vägd på de rättänkandes våg och befunnen alltför lätt. Han hugnas med föraktets glosor. På sin blogg berättar han om Kvällspostens konstkritiker och tillika min gode vän Conny Malmqvists verkställighet av den allmänna meningens givna domslut. Malmqvists recension av Black Country är, inte oväntat, utan nåd. Nydahl lyckades dock få in ett genmäle genom att försöka påtala Malmqvist svepande omdöme om Nydahls förhållande till högerextrema rörelser (som dock också inkluderade vänsterextrema sådana). Malmqvist hanterade invändningen med ett klassiskt försvar genom att kasta in en ”breivikare” (o, den tid är långt svunnen då ”Breivik” betydde den norske skulptören Bård Breivik, rankad 8.328) och följa upp med att Nydahls bok har fått en positiv recension av en skribent som Malmqvist rubricerar som ”högerextrem”. Får man en positiv respons från det hållet är det tydligen inte ens nödvändigt för en recensent att behöva anstränga sig: ”Det säger det mesta om boken,” avslutar Malmqvist. Att Nydahl drabbas är inget att förvånas över. Är du inte med oss är du extremt mot oss. Och därefter kommer sopkvasten som sveper den vakande rösten till det blå hörnet."


6 kommentarer:

Clam sa...

Historiens ljus kommer att träffa även de enklare medjamarna.

Anonym sa...

Lars Vilks växer i mina ögon.
Är det inte en av konstens viktigaste uppgifter att gå mot strömmen, utmana auktoriteter, jo både byråkrater i staten och kyrkan, samt få oss att glimta det egna?
Hnas föredrag hos Pamela Gellar i NY var bättre än Sveriges samlade
ståuppare under ett år.
Stundtals hysteriskt kul och vänsterns magsura reaktioner bekräftade LV's betydelse både här och där.
HUBERT

Ola K sa...

Lustigt. Så sent som i går föreslog jag familjen att det kanske vore dags att emigrera. São Paulo eller Silkeborg? Men sen kom jag på att jag hade en kastrull på spisen och är klavbunden till detta perifera "språk" i min perifera "yrkesroll" och som sagt: i själva verket tycks det ju snarare ha rört sig om något slags commedia dell'arte - må vara med autentiska revolvrar i rekvisitan.

Ingenting att skriva hem om, tycker jag. Den var ju inte ens ordentligt kalibrerad.

God fortsatt läsning, Thomas.

Inre exil sa...

Ola, förstår inte riktigt ditt inlägg.
Det var ett autentiskt försök att mörda Lars H. och inte ett skådespel av något slag. Menar du att det är fel att uppmärksamma denna allvarliga händelse?

Ola K sa...

Absolut inte, tvärtom. Jag var djupt ironisk! Men så har ju "realtidskommenterandet" ibland sina sidor. Det går snabbt och lämpar sig kanske inte alltid riktigt för den sortens taskspelerier. Ursäkta.

Men själva emigrerandet överväger jag verkligen då och då, precis som du...

Inre exil sa...

Förlåt Ola, jag missade din ironi. Och nu har jag tagit bort allt som har med GB:s oförskämdhet att göra. Ska försöka tänka bortom det idag.
Och tack för att du förklarade, det gjorde mig lättad. Varmt! Thomas


Tack också till Clam och Hubert. God helg till er alla, Thomas