fredag 8 februari 2013

Vi gillar olika och vi slår tillbaka

Idag publicerar Aftonbladet på nätet denna bild av vad de kallar tidningens "kvinnliga profiler". Vad är det de ska slå tillbaka mot? Näthatet, dummer. Men det är inte det jag vill säga två ord om. Det är en helt annan sak. Aftonbladet har ju gjort sitt namn känt inte minst för kampanjer som "Vi gillar olika" där man förväntas ansluta sig till en statligt dirigerad multikulti-ideologi. Men se på bilden av tidningens kvinnliga profiler. Finns det en enda kvinna där som inte är etnisk svensk? Kanske finns det en eller två, men jag har svårt att se vem det skulle vara. Jag känner ju igen i alla fall fyra-fem stycken av dem (de har namnen Linderborg, Magnusson, Röstlund, Sköld, Lundberg och Mellin) Ingen av dem har arabiska, somaliska, afghanska eller andra utomeuropeiska namn, så vitt jag förstått. Det går bra att starta mediakampanjer, betydligt svårare är det att själv leva i de miljöer vi andra förväntas godta. Men de har gott självförtroende, dessa "profiler". Det förstår man när man tar del av budskapet: "Vacklar vi så vacklar demokratin."

För övrigt vill jag påminna om att någon i tisdags försökte mörda Lars Hedegaard, en av de främsta förkämparna för det fria ordet. Det innebär inte att jag vill ursäkta den misogyna pöbel som flockas på nätet. Men rätt ska vara rätt, det finns en ännu farligare pöbel på gator och torg och ibland är den beväpnad. I Lars Hedegaards trappuppgång hade den skarpladdad pistol.


5 kommentarer:

Håkan Bergman sa...

Nu när #nätkärlek "trendar" på Twitter kommer allt att lösa sig. Fattas bara manifestation med ljus, kramar och bamseplåster. Min egen önskan om vettiga straff för kriminella lär dröja... nu ska vi först torka tårar på journalister. Gott så.

Cecilia sa...

Håkan - det går fort nu, tack och lov.
Hatet har kunnat komma ut ur garderoben, i och med att man nu kan kommunicera hejdlöst oavsett avstånd.
Inte bara hatet" kommer ut, utan säkert en hel del andra intressanta saker också?

Anonym sa...

Hej Thomas!
Jag funderar på ditt användande av ordet "statlig" i meningen "statligt dirigerad multikulti-ideologi." Aftonbladet är väl inte ägd av staten? Det är ju snarare en privat driven ideologi om man ska vara noga. Och det brukar väl du vara med orden.

Något annat jag funderar över är vart du vill komma med påpekandet att alla dessa profiler har svenska namn. Du anser att de borde ha utländska namn. Menar du verkligen att man inte kan, exempelvis, ta ställning mot rasism om man inte är arabisk eller somalisk, eller har gift sig med en arab eller somalier? För huruvida de bor i områden som är invandrartäta syns ju inte på efternamnet. Jag förstår verkligen inte vart du vill komma, och jag tycker faktiskt att hela inlägget är slarvigt skrivet. Hela denna uppdelning mellan "de" och "vi andra" till exempel. Vilka är de? På vilket sätt tillhör du "vi andra?"
Vänlig hälsning Kärleksriddaren

Cecilia sa...

Kärleksriddaren.
Jag känner inte Thomas Nydahl, men tror inte att han anser att de "borde ha" utländska namn. Utan reflekterar mest över det faktum att de inte har det. Vilket väl är lite intressant ändå?

Inre exil sa...

Tack Cecilia, ditt svar gör att jag inte behöver skriva något. Den där signaturen säger ju allt men kräver ändå argument mot sin egen invecklade konspiration - vilket jag näppeligen orkar denna sena afton.