torsdag 5 januari 2012

Mellan Norrköping och Budapest. Skillnaden mellan en mörkrets man och en mörkerman.

"Den här världen har gjort mig till en mörkrets man", sjöng Plura ikväll på sitt 40-årsjubileum. Och man vill bara sjunga med, som om det vore en allsångskväll i sommarnatten.

Vem bryr sig om vad som händer i Ungern? Som i Putins Ryssland har nu herr Orbán total kontroll över landets etermedier.

Den sista fria radiokanalen har fråntagits sin sändningsfrekvens. Vad är det makten fruktar mest av allt, vad är det herrar som Putin och Orbán fruktar?

Den totalitära tanken föll inte när muren föll. Den vilade, den bidade sin tid. Vi ser det i forna sovjetrepubliker, vi ser det i själva Ryssland, vi ser det i Centraleuropa, i ett EU-land. Finns det någon bortre gräns för att tala om en "europeisk gemenskap"? För mig är den gränsen passerad för länge sedan.

Jag, som den europé jag är, känner sannerligen inte den minsta gemenskap med den ungerska härskarklassen, där Orbán från Fidesz bara är ett ansikte. Vi vet att ännu fulare ansikten döljer sig där bakom. Gardet som marscherar på Budapests gator kanske alldeles snart finner bröder i politiken, eller religionen, som marscherar i unionens andra huvudstäder, som en påminnelse om att det som varit snart kan återvända.

Förvisso med andra förtecken, nationalistiska eller islamistiska, men med samma totalitära anspråk och metodik. Vi vet att ungerska Jobbik och brittiska BNP redan har djupt förtroliga band med islamistiska Hamas i Gaza ("Vi har samma fiende" säger man i Ungern, och ingen missförstår det budskapet).*

Det som i ett land bär nationella emblem på sina fanor kan i ett annat välja en grön färg med korantext, en svart fana igår behöver inte vara svart idag för att hota det vi håller kärt. Fascismen kan bäras fram av både politiska och religiösa krafter. Och inte bara den makt som sitter i regeringskansliet kan förstöra demokratins grunder. Det kan också den makt som härskar på gator och torg göra. Lärdomen från vårt senaste århundrade borde räcka.

"Den här världen har gjort mig till en mörkrets man."

Det är så sant. Bara sedan solen gått ner kan jag slappna av. Varje ljusstråle får mig att skämmas. Jag gömmer mig bakom gardiner, filmer och litteratur. Jag gömmer mig bakom en hud så sargad att den ensam kan berätta om hur det står till.

* I sin nya bok, In Search of Lost Meaning skriver Adam Michnik: "The liquidation of democratic institutions and customs cannot make it possible to prevaile over the terrorist, fundamentalist Islam that has declared war on the values of our world."

Foto: A. Nydahl.

4 kommentarer:

Nagy Gábor sa...

Läget är ännu mörkrare tyvärr, men tack för att du har skrivit dessa för svenska läsare. Våra värsta traditioner är livande återigen. Man kan sparka bort dem regerande brottslingarna (om man kan...), men det är ännu svårare att kämpa mot våra värsta traditioner som t ex självömka, främlingsfientlighet.

Anonym sa...

Nja, jag tycker att du väl lätt köper etablissemangets (EU- adelns) bild av Ungerns nya konstitution. En motbild finns här:

http://www.brusselsjournal.com/node/4897

För mig låter det som ungrarna har en uppfriskande kulturell självkänsla som helt saknas i Sverige. Det är inte fascism eller nazism att hävda det egna folkets kulturella självkänsla och rätt till fortsatt självbestämmande. Vilket ben ska du stå på Nydahl?

Inre exil sa...

Benge, jag utgår ifrån att du studerat den nya ungerska grundlagen och att du finner det i sin ordning att statsmakten kontrollerar medierna. Mina två ben står jag så bra på, tack, och jag är inte särskilt imponerad av din argumentation.

Anonym sa...

Jag tycker att den bild du ger av effekten av den ungerska medialagen är extremt överdriven.
Vad gäller radiokanalen så förlorade "Klubbradio" en budgivning om en frekvens och blir därför tvingade att hitta en annan.
Ett statligt mediaråd som ger licenser och kan ge böter finns även i andra demokratiska länder, exempelvis finns något liknande Norge.
I Sverige kontrolleras massmedia helt av liberaler och socialdemokrater med goda kontakter med de stora maktpartierna. Uttalad likriktning råder och hat/mobbingkampanjer mot konservativa (ffa SD och KD) har varit legio de senaste åren. Jag tycker vi ska tänka 2 gånger innan vi pekar finger mot Ungern.