söndag 8 januari 2012

Vad var det som hände på Gustav i Malmö i fredags?

Vad var det som hände på Gustav i Malmö, när den irakiska familj vars 15-årige son skjutits till döds på Rosengård, anlände och började sin egen demonstration? Jag har en trovärdig rapport från en man som var närvarande. Jag frågade honom om stämningen blev upprörd eller irriterad. En del av hans svar kommer här:

”Jag tycker gott de kunde valt att hålla en egen manifestation på en annan tid och en annan plats (vilket de tydligen gjorde igår lördag. Kunde de då inte väntat en dag?). Detta tedde sig nästan som om de försökte kapa den värdiga, stillsamma manifestationen. De unga männen skrek och var aggressiva, det lät även som om man hade "gråterskor" med sig (som brukar finnas med vid sorgetider i den arabiska kulturen).

Dessutom började de inte skrika förrän arrangörerna till den utlysta manifestationen började tala i mikrofonen. Detta tyckte jag var mycket dåligt eftersom det framstod som att man ville avbryta manifestationen. Man märkte att folk blev illa till mods och jag hörde flera som uttryckte irritation över deras ingrepp i manifestationen.

De som stod längst fram gick därifrån när dessa aggressiva män trängde sig fram. Tyckte allt blev olustigt. Detta i kombination med en polishelikopter ovanför torget accentuerade snarare Malmös problem. Det framstod också tydligt att en del av samhällsproblematiken är just kulturkrockar/kulturskillnader - t ex detta sätt att uttrycka sorg och vrede. Det kändes som man skapade sprickor där det inte fanns några.

Det bisarra är att media rapporterar ungefär som om detta var en del eller ett inslag i en annars värdig demonstration. Det var det inte. Det var uppjagat och kuppartat, och man märkte att folk blev rädda, undrande, muttrade och gick därifrån.”

Det jag här återger har inte kommit till uttryck i rapporteringen, även om man både i Sydsvenskan och Kvällsposten publicerat bilder som antydde att det handlade om aggressivitet. Titta till exempel här, i Sydsvenskan, där de unga männen visar tydlig aggressivitet.

Foto: Anders W.

1 kommentar:

K sa...

Äpplet faller väl inte långt från trädet:

"Den 27 december avskrev Malmö tingsrätt formellt målet mot 15-åringen – på nyårsnatten sköts han ihjäl.

I polisens register finns sex anmälningar mot honom. De gäller narkotikabrott, våld mot tjänsteman, misshandel och flera fall där han hotat människor."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14158867.ab