tisdag 5 december 2023

Undantagstillstånd

Hemmavid, på baksidan. Foto: Astrid Nydahl
 

Det råder ett slags undantagstillstånd. En av oss väntar på operation, en av oss sjunker allt djupare. Vi försöker hantera dagarna med en liten utflykt, en speciell måltid som är det enda jag får äta, och sedan låtsas kväll redan före fem, för att kunna se två långfilmer per kväll.

Undantagstillståndet rymmer också en kommande hemlöshet. På söndag ska vi titta på hus igen. Och så väntar vi på besked om en lägenhet.

Jag läser så mycket om krigen nu, att jag också blir mentalt illamående. Fania Oz-Salzberger - dotter till legendariske författaren Amos Oz skriver i DN:

För de israeler som delar min uppfattning handlar det just nu om tre krig. Först och främst bekämpar vi Hamas. För det andra kämpar vi mot den värsta regering Israel någonsin har haft. Fler israeler än någonsin anser att Benjamin Netanyahu och hans parodi på en regering måste bort. Regeringen ägnade tio månader före Hamas attack åt att underminera Israels demokrati genom ett pseudolegalt kuppförsök mot Högsta domstolen, i akt och mening att försvaga både judars och arabers mänskliga och medborgerliga rättigheter, allt i den ohämmade nationalismens namn.

Vårt tredje krig, som vi utkämpar sida vid sida med judar och humanister över hela världen, är det mot antisemitismen, nu tydligt kopplad till ett glödande hat mot Israel. Det saknar betydelser om en jude är sionist eller inte, ortodox eller (som i mitt fall) sekulär, vi är alla måltavlor. Vi vinner måhända inte detta tredje krig, men utkämpas måste det ändå.

Inga kommentarer: