måndag 4 december 2023

JULKLAPPSTIPS NUMMER FYRA. Friedrich Schlegel: En avgrund av individualitet. Romantiska fragment (Bokförlaget Faethon, urval, översättning och efterord av Peter Handberg)

 

 

 4 december: julklappstips nummer fyra.

 

Under december kommer jag då och då att visa på böcker som kan vara utmärkta julklappar.

 

I detta urval av Friedrich Schlegel (1772-1829) påpekar översättaren Peter Handberg, att vi har att göra med kärnpunkten ”av det romantiska fragmentet som kom att bli ett avgörande uttryck under sent 1700-tal och framåt.”

 

Friedrich Schlegel föddes i Hannover i en släkt av kyrkomän, jurister och diktare, hans far var professor i teologi och metafysik. Fadern ville se honom studera juridik och 1791 påbörjade han dessa studier i Leipzig. Där lärde han känna Novalis.

 

Han skulle dock sent i livet slå in på en väg som medförde mystik och religiös fanatism. ”Den underkände mystikern Schlegel blir en profet av kommande tider och den borgerliga och kristna världens upplösning”, skriver Handberg.

 

”Slösa inte bort din tro och kärlek i den politiska världen utan offra ditt innersta i den eviga bildningens eldström i vetenskapens och konstens gudomliga värld.” (Idéer, sidan 127)

1 kommentar:

Anonym sa...

Beställde den för över en vecka sedan, väntar fortfarande på meddelande om utskick