söndag 24 december 2023

Julafton i tvåsamhet. Maten, dryckerna, julgodiset

Foto från Åhusstranden: Astrid Nydahl
 

Julafton för två. Kan det vara något? För oss är det bästa tänkbara julafton. Inget hojtande, inga lekar, ingen högljudd musik, inga säckar fulla med julklappspapper.

Julafton för två betyder en timme med julsånger, en lång samtalssittning vid julbordet till vilket jag lagat det mesta av maten. En gång i tiden var mina köttbullar av nötfärs dyrkade av barn och barnbarn. Vi äter dem själva i år, tillsammans med min brunkål, traditionellt gjord med både sirap och soya i. Prinskorvar vill jag ha med skinn, det är i år endast Coop som sålt sådana, alla andra är skinnlösa parodier.

Hela veckan före jul tillagade vi mat, julgodis, kakor och annat. Astrid kokte kolor och knäck, mycket populära julgodis som alla får en liten påse med sig hem av (Lars Vilks fick alltid sådana påsar till sina gömslen) och därtill gör hon Mozart-kulor och bakar en speciell saffran-krans - i flera exemplar - med goda ingredienser.

Två mycket små flaskor julöl från Bolaget blir det till maten. Ingen snaps.

Efter maten blir det vila, och sedan (minst) en långfilm. 

Detta räcker för årets julafton. Snart nog är också den glömd, överröstad av sjukdomar, operationer och andra behandlingar. Människans liv är ytterst sällan en fest, men vi vill gärna att dagens julfirande ska vara undantaget.

 

Inga kommentarer: