tisdag 18 april 2023

Lärdomar av upproret i Warszawa?

Foto: Astrid Nydahl
 

I DN skriver Michael Winiarski: Därför har vi inte lärt oss något av upproret i Warszawa, med anledning av dagens datum 18 april:

 

I en senare polsk intervju (1993) sade Marek Edelman att han vid världskrigets slut, i vilket fyrtio miljoner människor dödades, varav sex miljoner var judar, hade hoppats på att Europa hade vanärat sig tillräckligt för att något sådant inte skulle kunna hända igen.

 

Han tog då starkt intryck av det pågående kriget och sönderfallet i Jugoslavien. Han uttryckte också den oupphörligt kontroversiella åsikten att Förintelsen inte var en unik händelse.

 

Om Jugoslavien tvekade inte Edelman att ta till det skarpaste ordvalet; folkmord och till och med holocaust: ”Det ordet är inte reserverat uteslutande för Förintelsen av judarna”.

– Men se, det har gått ett halvt århundrade och vi har åter en upprepning av historien.

 

Han nämnde vad som pågått under hela denna period, om än mer avlägset, brott som vi alla kunde bevittna: Kambodja, Rwanda, och till slut Jugoslavien.

Marek Edelman 1919-2009

– Massakrerna på de bosniska muslimerna och dödandet av albanerna i Kosovo var brott som skilde sig åt i tekniska detaljer. Men bortsett från det var det samma ideologi, samma skamlösa rättfärdigande av utrotningen av olika minoriteter, stammar och nationer.


Marek Edelman sade att om man i dag i ett europeiskt land, av religiösa eller etniska skäl, mördar människor, spärrar in dem i läger, våldtar kvinnorna, bombar deras hem, innebär det att hela vårt uppror, hela gettot, hela andra världskrigets vansinne, inte har lärt människorna någonting.

 

Nu massdödas Ukrainas folk av Putin-fascismen.  Någon lärdom? Knappast i detta döva och blinda Europa. Jag syftar inte på det faktum att Ukraina får starkt militärt stöd. Jag syftar på den totalt frånvarande 

förbindelsen mellan upproret i Warszawa, folkmorden i Bosnien och Kosovo, och dagens Ukraina.


***


Läs gärna också denna artikel:


As its central theme for this year’s Yom HaShoah (Holocaust Remembrance Day) on April 18, the Yad Vashem Holocaust remembrance center in Jerusalem chose “Jewish Resistance during the Holocaust: Marking 80 years since the Warsaw Ghetto Uprising.” In addition to highlighting examples of Jews taking up arms, attention will be given to ways in which Jews resisted their oppressors spiritually.

 

Inga kommentarer: