onsdag 19 april 2023

Gaëlle Josse: En oändlig väntan (Elisabeth Grate Bokförlag, översättning av Marianne Tufvesson)

 

En kvinna gifter om sig sedan maken dött till sjöss. En son har hon, med nye maken Etienne blir hon mamma till ytterligare två barn. Från sitt påvra hus flyttar hon och börjar sitt nya liv i makens betydligt finare. Vi befinner oss i Bretagne.

 

Kvinnans son Louis lämnar mycket ung familjen efter en dramatisk händelse. Går till sjöss, men det dröjer innan mamman inser det.

 

Hon skriver många brev till honom via rederiet. Hon får aldrig några svar. Breven är fulla av drömmar om allt de ska göra och äta när han återkommer hem.

 

Ordlösheten säger mer än ord mellan paret. Mamman Anne bär på en sorgsen bitterhet eftersom hennes nye make Etienne bär ansvaret för sonens försvinnande.

 

Här finns de grundläggande beståndsdelarna i Gaëlle Josses övertygande roman En oändlig väntan. Det är länge sedan jag läste en roman från början till slut samma dag. Denna gick inte att pausa eller avbryta. Den trollbinder med sin säregna blandning av vardaglighet och starka spänning. Det är ju själva livet det handlar om!

 

Det finns ett antal andra element i boken, men det är läsarna själva som ska upptäcka dem. Jag vill inte förstöra genom att avslöja för mycket.

 

Jag rekommenderar den till läsning. Ingen kan bli besviken! Gaëlle Josse är en författare som övertygar från början till slut.

 

Elisabeth Grates bokförlag har tidigare utgivit hennes Den sista vakten på Ellis Island, en bok som också grep mig starkt.


Gaëlle Josse. Foto: Louise Oligny

Inga kommentarer: