söndag 15 januari 2023

Varningarna vi får är handgripliga

Från en engelsk pub. Foto: Astrid Nydahl
 
Varningarnas tid är inte förbi. Det pågår ett grymt och skoningslöst krig i Europa. Ukraina plågas dygnet runt att Putin-fascismen. Men detta tappra land ger sig inte, tvärtom är de helt förvissade om att de ska segra. De för ett rättfärdigt försvarskrig, medan Ryssland står för angreppet och övergreppen. Det är därför en mycket god nyhet att britterna beslutat sig för att sända Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina.

Varningarna vi får är handgripliga. De handlar om räntor, höjda avgifter på bussar och tåg, höjda matpriser, stor eller större osäkerhet kring el-räkningarna, och annat. Här varnar IEA:s chef Fatih Birol oss, och hans varning gäller både nu och nästa vinter.

Jag har mycket svårt att koppla bort allt detta. Som livstids-skrivande och läsande människa informerar jag mig förmodligen i överkant. Helst ville jag stanna i litteraturen, men dras hela tiden till svensk och utländsk press. Kanske kan man kalla det yrkesskada. Men lika gärna kan man säga att det handlar om kunskap utifrån fakta, istället för okunskap och enfald. Vilket är att föredra i kris- och krigstid? Svaret borde vara självklart.

Inga kommentarer: