söndag 6 mars 2016

Stormoské diskuteras i Helsingfors fullmäktige

Alternativ plats. Foto: Astrid Nydahl

I Helsingfors diskuteras bygget av en stormoské. Naturligtvis höll jag på att skriva. Ska det byggas moskéer ska de förstås vara stora, med tanke på inflödet av unga muslimska män som ska befolka dem.

”Stadsfullmäktige är fundersamma kring finansieringen av en stormoské. En del av fullmäktigegruppernas ordförande säger att de stöder planen på en stormoské i sig, men de oklara finansieringsmönstren drar ner på politikernas entusiasm.”
Och:
”Tidigare har Bahrains kungahus lyfts upp som en eventuell finansiär.”
Här hamnar Helsingfors i samma sits som tidigare Malmö. Här minns vi att Libyen var huvudfinansiär och senare ensam ägare av den stora moskén. Vad ledde det till? Ständiga konflikter, mordhot, utpressning och ett antal bränder. Om man godtar Bahrain som finansiär sätter man sig frivilligt i den islamistiska ideologin, wahhabismens, knä och därmed i Saudiarabiens. Är det vad fullmäktige i Helsingfors önskar?
"Vems pipa dansar vi efter? Vem är det som vill ha stormoskén och varför?" Osku Pajamäki (SDP)
“Jag vill inte främja islam i Finland” säger Sannfinländarnas gruppordförande Mika Raatikainen. Enligt Raatikainen är mosképrojektet inte brådskande eftersom finansieringen fortfarande är öppen.  
Kristdemokraternas fullmäktigeordförande Mika Ebeling ställer sig ytterst kritiskt till en stormoské. - Jag erkänner muslimernas religionsfrihet och rätt att utöva sin religion men jag vill inte främja islam i Finland, säger Ebeling. En av orsakerna till den negativa inställningen är enligt Ebeling att det explicit är muslimska länder som mest utövar förföljelse av kristna i världen, efter Nord-Korea.
Man kan bara hoppas att Helsingfors-styret förstår att lära av erfarenheterna i andra länder. Normalt verkar nämligen ingen dra lärdom av någonting längre.


Inga kommentarer: