söndag 27 mars 2016

Miljöbyte när påsken tonar bort

Det blev något ovanligt idag. Av en tillfällighet stod vi plötsligt här. I en bokskog där en gång i tiden de kungliga roade sig med buskörning på motorcykel. Idag var det tystnaden som bestämde.

Bokskogen med bronsåldershögarna, Maltesholm. Foto: Astrid Nydahl
Påskdagen ägnades en skogspromenad. Vinden tog i starkt. Kaffet kallnade. Under de multnande fjolårslöven spirade vårens växtlighet.


Foto: Astrid Nydahl


Vi kom rakt in i sommartiden, timmarna går fort då. Först for vi till kyrkogården i Västra Vram och satte ljus vid Tobbes och Alfons gravar.

Och som vi körde ut mot kusten för att svänga av mot Åhus och tillbaka hem, mötte vi de långa bilsvansarna. Konstrundan pågår på Österlen och inte något tycks kunna stoppa nyfikna massan. Själv har jag aldrig nedlåtit mig till att besöka något enda arrangemang under detta spektakel. Sådana dagar i påsk ska man använda till stillhet, tystnad och eftertanke, till exempel i den sakta uppvaknande bokskogen.

Väl hemkommen läste jag den långa intervjun med Horace Engdahl i DN (jag ska ju recensera hans nya bok här i bloggen 1 april, så jag vill läsa vad jag finner), i vilken han bland annat säger:
En gång öppnade dåvarande statsminister Göran Persson dörren för Horace Engdahl. Ständige sekreteraren trodde det gällde en långdragen konflikt om det officiella kungörelseorganet Post- och Inrikes Tidningar. Och infann sig på utsatt tid.
– Och där stod två långa soffor bredvid varandra. Jaha?! Så tecknar han till mig att lägga mig ned. Han lägger sig i den andra. Så inleder han ett långt intellektuellt samtal som pågår i två timmar. Tysk politik, den europeiska ungdomen, religionens roll, litteraturens betydelse. Ett enastående samtal! Han var faktiskt ohyggligt fascinerande. Han ville föra en gammeldags civiliserad dialog. 

Foto: Astrid Nydahl

2 kommentarer:

Anonym sa...

Betr. Horace och Göran.
Teatraliskt så det förslår. Att Görans efternamn egentligen är Markurell-Persson har jag sedan länge förstått. Att Horace står honom så nära är emellertid en nyhet för mig.

Cello Jr sa...

1. Janne Josefsson frågade Göran Persson på 90-talet om denne själv skulle kunna tänka sig att bo i Rosengård. Antagligen diskuterade de invandringen och Persson kände sig trängd och svarade ja. Festligt med tanke på hans sörmländska herrgård.

2. Göran Hägg - som skrev intressanta böcker om retorik - prisade Persson som talare och retoriker.

3. Persson utnämnde sig själv till borgerlig vigselförrättare. Minns inte vilka han vigde, men jag fick intryck av regelbrott och egenmäktighet, fast jag kan ha fel.

4. Persson sade en gång i en debatt eller intervju att vi kanske tagit emot för många asylsökande.