onsdag 2 mars 2016

Höstdis om våren och NATO-teorier om flyktingströmmen

Det som några dagar luktade vår försvann i dimma och dis. Den nollgradiga, våta luften får mig mest att tänka höst. Men det löser sig. Det finns annat som inte gör det. 

NATO:s överbefälhavare Philip Breedlove säger att Putins Ryssland bombar i Syrien för att öka flyktingströmmen och på det sättet knäcka Europa.
"Tillsammans, försöker Ryssland och Assadregimen avsiktligt använda migrationen som vapen i ett försök att överväldiga europeiska strukturer och knäcka Europas handlingskraft."
Den teorin är intressant av flera skäl. Jag tycker mig känna igen ett klassiskt konspirationstänkande i den. Den sortens teorier har dykt upp vid alla sorters globala kriser. Är det inte Israel och judarna som ligger bakom det mesta så är det ryssarna, kineserna eller något femte. Har Breedlove något att berätta?
"Enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, har liknande teorier cirkulerat det senaste halvåret – ända sedan flyktingkrisen satte i gång på allvar i höstas. I huvudsak har farhågorna förts fram av Rysslandskritiska analytiker och bedömare.Fredrik Westerlund konstaterar att Putin har använt sig av samma militära taktik i Syrien som Assadregimen har gjort i flera år, nämligen att attackera civila mål för att driva ut civilbefolkningen. Syftet är antingen att få civila att flytta på sig så att Ryssland kan ta i med hårdhandskarna mot de militanta motståndargrupperna, eller att få civilbefolkningen att sätta press på motståndarsidan att gå med på vapenvilor.– Av allt att döma bidrar Ryssland till den typen av krigföring som skapar flyktingströmmar, säger Fredrik Westerlund."
Det fascinerande med konspirationsteorier är att det alltid finns små hakar att hänga upp dem på. Det har vi sett efter 11 september-attentaten. Googla på begreppet och du får tusentals sidor som vill "förklara" vad som "egentligen hände" och vem som "stod bakom", eftersom det "inte" var al-Qaida. Problemet med flyktingströmmen är stort nog utan konspirationer. Syrienkriget liksom det föregående Irakkriget är resultatet av eländiga analyser från stormakternas sida och därtill resultatet av en ryggradslös hållning till islamismen. I fåfänga förhoppningar om att demokrati skulle installeras som en uppåtstigande sol i arabvärlden och noll insikter om vilka planer islamisterna arbetade med ledde till villkorslöst stöd till de krafter som ville störta despoter som Kaddafi och Assad. Men den arabiska våren ledde bara till katastrofer. Vi har ett litet facit och vet det. Vad en kanske blivande amerikansk president som Clinton personligen ställde till i Libyen är väldokumenterat. Däremot har jag större förtroende för vad han säger om IS:
"In testimony to the Senate armed services committee, US general Philip Breedlove said that the Islamic State terror group is “spreading like a cancer” among refugees. The group’s members are “taking advantage of paths of least resistance, threatening European nations and our own”, he added."
Vad som väntar framöver vågar jag inte ens tänka på.

1 kommentar:

Anonym sa...

Med Syrien - en slags nation - är det så att antalet medborgare runt 1970 låg på 3,5 miljoner och sedan 40 år senare har man 5,7-dubblat klan- och stammedlemmar till svindlande 20 miljoner individer.
Tro fan att ett sådant samhälle brakar samman.
Gunnar Heinsohn menar att så fort ett icke svältdrabbat folk producerar unga män (15-29 år) i sådan omfattning att de utgör 30% eller mer av det totala antalet män så kommer det att uppstå inbördeskrig.
Den tyske sociologiprofessorn säger att allt vi i väst kan göra är att låta dessa borgarkrig verka ut, men aldrig lägga oss i dem, så som nu tyvärr sker.
Tänk att man till slut skulle ge Håkan Juholt rätt i en enda fråga.
Lars-Erik Eriksson