tisdag 15 mars 2016

Bör Breivik ha medborgerliga rättigheter?

Nu har teater Breivik börjat igen och det föranleder frågan. Jag var av den uppfattningen att ett dödsstraff vore helt rimligt när man tänker på hur många människor han mördade. Men Norge har nu inget sådant straff att använda i extrema fall. Återstod inlåsning. Nu har Breivik stämt norska staten för att han lider. Är då inte straffet just avsett att å ena sidan skydda oss andra från honom och å andra sidan att åsamka honom ett lidande?

Det förvånar mig att den norska staten lägger en enda krona till på hans teater. Låt dörrarna vara låsta om honom och använd eventuellt överblivna skattekronor till att lösa andra akuta samhällsproblem. Norge har, liksom vi andra, omfattande sådana problem. Breivik borde fråntas alla sina medborgerliga rättigheter. Hans brott är så grovt att han själv valde den vägen. Hans klagomål bör gå direkt i papperskorgen, utan vidare kommentarer.

Jag rekommenderar läsning av min artikel om Peder Jensen, en av många drabbade norrmän.

2 kommentarer:

Lars-Erik Eriksson sa...

Han skulle naturligtvis ha expedierats från en helikopter på Utö när det begav sig, något han sagt sig vara beredd på.
Vill minnas att han klagade över att man inte på ett korrekt sätt tog hand om ett sårat finger när han greps.
Att han inte ställdes inför krigsrätten åtalad för landsförräderi är också märkligt ity karln är ju en krigare som stämplat mot staten.
Nu förefaller det som om man försöker tråka ihjäl honom, d.v.s. ge honom en så andefattig tillvaro att han tar sitt liv.
Undfallenheten och fegheten i dess byråkratiska prydno.
Lars-Erik Eriksson

Maison Rouquette sa...

Det blir absurt att en massmördare som helt uppenbart handlat mot allt vad mänskliga rättigheter står för, kan dra igång en process och klaga på att han inte behandlas fullt ut i enlighet med dessa. För en människa som inte ångrar ett så fruktansvärt brott återstår bara hårdast tänkbara straff. Det blir nu som sagt teater, och en mycket provocerande show.