onsdag 20 februari 2013

Lars Vilks ställer ut i Malmö

Foto: Lennart Romberg
Så fann Lars Vilks då äntligen en förnuftig gallerist. Man kan bara gratulera. Galleristen vill visa något mer än rondellhunds-konstnären. Ytterst hedervärt (trots att det kommit andra signaler under dagen som indikerar att Vilks vill ta tillfället i akt att visa RH-utvecklingen). Jag övertygad om att en särskild sorts ägg- och stenkastarpublik vill vara med, om inte annat så utanför galleriet som en mobb vars avsikt är att hindra människor tillträde till utställningen (den frågan var jag inne på i min rapport från Vilks-mötet i Köpenhamn förra veckan). Situationen vi hamnat i är grotesk. Vi ska inte heller glömma bort den andre Lars, han med efternamnet Hedegaard, som förmodligen har ett liv alldeles likt Vilks att vänta sig framöver. Humanitär husarrest eller något ditåt. Lars Vilks skriver själv om det.

Nu blir det redan rabalder. Förstås. Men inte som när Piss Christ eller Ecce Homo ställs ut. Den sortens konst är gängse och passar bättre in i det historiska galleriet. Och att bara förknippa Vilks med RH är verkligen en smula inskränkt.

Här uttalar sig Malmös store politiker Ilmar Reepalu: Jag hoppas att inte en enda människa besöker galleriet. Reepalu kommer att bli historisk som konstkritiker:
"Självklart har han rätt att ställa ut det han kallar konst var han vill. Men jag har förstått att det är ganska bedrövlig konst och jag uppfattar det mer som att man vill använda galleriet för en politisk manifestation. Vilks förknippas mer och mer med xenofoba (främlingsfientliga) grupper längst ut på högerkanten."
Läs vidare om Dialogforum:
"Jag kommer att mana alla till att inte gå till våldshandlingar i sin upprördhet, för då förlorar man själv på det. Men precis som vi har yttrandefrihet så kan man också känna sig kränkt, och om man gör det så ska man göra en polisanmälan. Så tänker jag föreslå att vi hanterar den här situationen, säger Björn Lagerbäck, samordnare för Dialogforum. Lars Vilks uppges ha haft ett möte med polisen för att diskutera säkerheten runt utställningen, då hans konst tidigare orsakat stora protester och upprörda känslor."
Ja, nu gäller det att se upp. Man vet ju inte vilka våldshandlingar som Missionsförbundet planerar. Den ryggradslösa och meningslösa hållningen som Dialogforum representerar känner vi bara alltför väl. När "svennar" eller judar trakasseras kallas de alltid in och Moské-Bejzat får säga några kloka ord om den fredliga samexistensen och islam, och så åker de hem och spinner som katter.

Vi får ta och åka till Malmö på vernissagen och visa hur vårt intresse ser ut.

Uppdatering: Jag hade fel. Så här säger Moské-Bejzat till Skånskan:
"Bejzat Becirov, ledare för Islamic center i Malmö, vill inte göra någon stor sak av Vilks utställningsplaner.- Varför ska man vara upprörd? Det finns alltid den typen av hitlerister, men jag tror att den svenska allmänheten är klokare än så. Han är ingen konstnär, bara en småpojke som leker med pinnar."
Han flyttade positionerna ett steg framåt, från "rasist" och "xenofob" till HITLERIST! Vad ger ni för den, kära läsare?

5 kommentarer:

JohannaV sa...

Galleri R&R ska ha all heder! Hoppas de vågar stå vid sitt beslut nu när halalhippes och fatwafanatiker än en gång kommer att göra gemensam sak mot såväl kapitalism som otrogna på Malmös gator.

---
Att läsa Sydsvenskan däremot är en sorg. Skribenten Jenny Eriksson har till fullo anammat islamisternas tankesätt. I stället för "muslimernas profet" M eller islamgrundaren M står det helt enkelt profeten M.

Än värre: längre ner står det: "Henrik Rönnquist säger att han inte är så insatt i det religiösa avbildningsförbudet av profeten Mohammed."

Vilket "religiöst avbildningsförbud"avses? Sen när råder "religiösa avbildningsförbud" i Sverige?

Jag frågar mig om SDSs skribent känner till begreppet "dhimmi". Förmodligen inte. Men i det fria riket Sverige väljer hon att skriva som en.

Lasse O sa...

Reepalus och Dialogforums yttranden var bland det otäckaste jag läst i en svensk tidning på mycket länge.
Hur kan det ha gått så illa i Sverige?

Inre exil sa...

Lasse O, detta är vardagsmat i Sverige, det är så maktens män och kvinnor i politik och media talar till undersåtarna. Och än så länge är det en överväldigande majoritet som ställer in sig i deras led, aktivt eller passivt.

Anonym sa...

Det hela är så bedrövligt att det inte finns ord. Har Sverige någonsin haft en mer korkad överhet än den nuvarande? Mer brutal, javisst, men inte mer korkad.
TJ

Anonym sa...

Becirov återupprättar också och härmed landskronabröderna, pyromanerna som faktiskt dömdes för tidernas klantigaste terrordåd men snart är ute igen.
Vem skulle inte ha kunnat plöja en kula genom Adolf Hitlers skumma neocortex?
Svart på vitt, de moderata, en av islams fromma, stämplar Lars Vilks som fredlös, att göra vad man med honom behagar.
Stämpling till mord någon?
HUBERT