torsdag 24 maj 2012

Walsall, sista stadsturen.

Walsalls centrum.
Halva dagen i Walsall, sista stadsturen på resan och det var precis som jag mindes det: gågator, folkvimmel, en bra pub, Jehovas vittnen delar ut Vakttornet medan niqab-damerna drar förbli. Ett nytt vackert konstmuseum och hela skolklasser på besök.

New Art Gallery Walsall.
Sommarvärme och glädje, en lyckad resa går mot sitt slut, bagaget är fullt av material i tryckt form, mycket att läsa, mycket att summera. En enda intervju återstår. Fredag klockan 10.30 brittisk tid lyfter planet till Köpenhamn. Sedan väntar den värsta biten, med Skånetrafikens numera ökända Öresundståg. Man får be en stilla bön och hoppas att de imorgon tar sig ända fram.

Skolklass på väg ut från konstmuseet.
Härmed har jag sedan den 15 maj täckt in stora delar av Black Country och besökt såväl städer som mindre samhällen. Det mesta har tett sig synnerligen svåröverskådligt, men det kommer att klarna då den senaste folkräkningen från 2011 publiceras i juli. En enda ort har tett sig vara totalt icke-brittisk och det är Sparkhill. Annars har det varit påtagligt hur blandad befolkningen är. Här finns bokstavligt talat tempel för alla slags religioner och folk. Mitt specialintresse kommer jag att redovisa utförligt i den färdiga boken, och det är just det - islam och islamism - som kommer att klargöras utifrån hårda fakta. Idag mötte jag bara en handfull heltäckta kvinnor. Hur många de verkligen är kan förstås ingen svara på. Men de finns framför allt i de segregerade och gettoiserade områdena. Inne i stadskärnorna får man istället intrycket av stora variationer, och det kan varken den ena eller andra predikanten eller propagandisten längst gatorna ändra på. Av erfarenhet vet jag däremot att verklig klarhet bara kan uppnås med avstånd i både tid och rum.

Uppdatering: eftersom Jerome K. Jerome är född i Walsall fann jag det självklart att en pil i centrum pekade mot det museum som ägnats honom. Men jag hittade det inte. På direkt fråga svarade en man inne på konstmuseet att det var många år sedan det stängdes. Kanske finns förklaringen här. 

En av de niqabklädda i dagens sommarhetta i Walsall.

2 kommentarer:

annannan sa...

Trevliga skoluniformer - de ser bekväma och prydliga ut. Jag är helhjärtat för skoluniform.

Jag ser dina niqab-bilder och blir inte kvitt frågan om det skulle vara mindre störande om det inte vore för att de representerar en kraft som inte drar sig för att slå ihjäl.

Men det är verkligen absurt och i fullständig kollision med västerländsk demokrati och offentlighet att människor ska röra sig i offentliga rum klädda på ett sådant sätt att det inte går att identifiera dem. Med utgångspunkt däri tycker jag att ett förbud mot burka och niqab i offentliga sammanhang är försvarbart.

Inre exil sa...

Anna, jag var osäker på om jag skulle ta den bilden, men är glad att jag gjorde det. Vilken skriande kontrast mellan dessa frimodiga skolelever och alla de inpackade frivilligfängelserna. De allra värsta exemplen har jag inte kunnat ta bild på, men det finns verkligen kvarter i B-ham och hela områden som är totalt sharia-zonförklarade och där inte bara vuxna kvinnor utan också unga flickor tvingas in av männen. Det är både deprimerande och upprörande.