tisdag 1 maj 2012

Valborg och första maj.

Igår gick vi tillsammans till Valborgsfirandet på Viby IF:s årliga bål, barnsång och grillning. Samma goda stämning som alltid, skrattande barn, nyktra eller måttligt nyktra vuxna i samtal och samvaro.

När solen var på väg ner återvände vi i stilla promenad utmed byvägen hem till kvällsglaset och det goda. Barnen ville aldrig sluta, de hade kunnat fortsätta ända in i majmorgonen.

Idag firade vi första maj med att åka så långt ifrån staden som möjligt. När jag köpte croissanter att ta med på färden hade de gamla stalinisterna just börjat sitt möte utanför Domus, samma fana, samma fraser som redan på 1970-talet, och samma talare, Ulf Johansson. Jag förundras över att han vigt sitt liv åt detta parti, som dyrkar några av 1900-talets allra värsta tyranner.

Vi kom sedan till Vånga och satte oss vid Ivösjöns norra strand, för vila, kaffe och croissant. Just som vi skulle vidare kom fem av byns flickor och skulle ta premiärdoppet.

Vi fortsatte till Oppmanna där A. kunde fotografera ängarna fulla av gullvivor. Under tiden vandrade jag utmed vägen där det kändes en stark doft av gödsel. Tystnaden och fågelsången på vägen mellan Oppmanna och Barum bröts bara av helgkörande motorcyklister.

Foto från Valborg: A. Nydahl

Inga kommentarer: