fredag 11 maj 2012

Allt är vind och tvekan.

Supermoon, 5 maj 2012. Foto: Astrid Nydahl.
Jag går stavgång på vattnet och åker vattenskidor i bergen. Jag har min rollator med mig ut på isen och sover med skridskorna på. Kryckan leker jag med och huvudkudden lägger jag på cykelsadeln.

Så blir det. Så måste det bli.

Nu är varje liten nervtråd spänd till bristningsgränsen. Jag står med ena foten på flygplatsen och den andra fortfarande nedsjunken i träsket. Jag dricker brännvin till frukost och äter bananer doppade i kaviar. Ingenting är omöjligt, intalar jag mig. Ingenting.

Det är bara fredag nu. En tom fredag. Ingenting kan jag ge den. När jag tar bussen till bolaget för att köpa whisky står tre män i entrén och vill att jag ska uppmärksamma dem.

En nationalist som ryter som ett lejon och ändå rodnar, han säger att han är från Svenskarnas parti, och en kommunist, jag känner ju honom och vet att han är stalinist, ändå ser han ut som om han bara skulle ta en promenad, en hemlös pratkvarn sittande på en pall, han som säljer de hemlösas tidning, honom ser jag djupt i ögonen och tackar för samvaron.

Ändå är jag ingen trogen. Ingen är jag nära. Allt är otrohet och alla är fjärran. Jag ser mot horisonten och hör bara fiskmåsar skrika i stadens centrum. Jag stänger psalmboken och mumlar tyst för mig själv. Allt är vind och tvekan.

(Fredagen den 11 maj 2012.)

6 kommentarer:

Einar J sa...

ag läser detta med ett glas Bushmill och tycker om det jag läser. Utom det där med bananer och kaviar...
Önskar dig lycka till på resan!

Anna Brodow Inzaina sa...

Ja, det var en fin text. Och så annorlunda mot vad du brukar skriva här. Jag uppskattar båda sorterna.

Inre exil sa...

Tack Einar och Anna. Det absurda föddes i samma ögonblick som jag verkligen förstod fakta: jag av alla människor ska ut och resa. Det är rentav groteskt. Ingen, allra minst jag själv, vet hur det kommer att gå. Men har man fått stipendium så måste man genomföra det man sagt. Och nu gör jag det!

Anonym sa...

Man kan inte vara alla trogen. Men alla dina läsare kan vara dig trogna.. vilket de är. Det är ett löfte!

Trevlig resa.

Madeleine Brandin sa...

Tack Thomas för en underbar text! Lycklig resa!

Inre exil sa...

Tack du som är anonym, och tack Madeleine.