onsdag 25 april 2012

Paul Murphy: Budapest.

Foto: Astrid Nydahl
Paul Murphy: Budapest (Reseförlaget, Berlitz reseguide, översatt från engelska av Margareta Torfgård).

Ungerns huvudstad Budapest är ofta i mediernas fokus, inte minst för den senaste utvecklingen där EU och Europarådet menar att landets utveckling inte gagnar demokratin. För varje resenär är det ett plus att ha kunskap om detta skeende. Denna nyutgåva av reseguiden erbjuder bred kunskap med punktvisa fördjupningar. För förstagångsbesökaren är den en ypperlig vägledning både till stadens olika delar och till dess historiska och kulturella skatter.

Foto: Astrid Nydahl.
Att Budapests och Ungerns blodiga 1900-talshistoria särskilt uppmärksammas är viktigt. De judiska kvarteren beskrivs liksom det Terrorns hus (här kallat Skräckens hus) där såväl kommunismens som nazismens brott dokumenteras.

Foto: Astrid Nydahl
Också den resenär som saknar intresse för samtidshistoria får sitt lystmäte. I ämnesvisa avdelningar rymmer guiden allt ifrån restauranger och caféer till sport-, shopping- och promenadtips. Ett särskilt plus vill jag ge alla de infogade faktarutorna, som bland annat fokuserar på historiska, kulturella, religiösa och hantverksmässiga enskildheter. Metrokartan sist i guiden är en tillgång.
Inga kommentarer: