söndag 29 april 2012

"Judiska talibaner."


“Kvinnor som täcker hela sin kropp med svart tyg (…) Vi har sett bilder av svartklädda och helt täckta kvinnor i Teheran och Kabul (…) Nu kan läsaren se sådana bilder i Judisk Krönika. Det är inte muslimska kvinnor på bilderna - det är “våra egna”. Är det kanske ett tecken på att Israel håller på att mer och mer integreras i det fundamentalistiska, muslimska Mellanöstern?”

Så skriver Judisk krönikas chefredaktör Jackie Jakubowski i en ledare i nummer 2/2012, som behandlar “judiska Talibankvinnor” (jo, de kallas så i Israel). Begreppet Haredi burqa cult används också.

I Beit Shemesh (tre mil från Jerusalem), i stadsdelen Mea Shearim i Jerusalem och på andra platser tar fanatiska, religiösa sekterister över och förstör samhällslivet, framför allt för kvinnor. Små flickebarn kallas horor på skolgårdarna, om de inte är heltäckta. Kvinnor hänvisas längst bak i bussarna.

Nu tävlar således salafister, talibaner och judiska könsseparatister om vem som fortast kommer till medeltiden. Det är så beklämmande att man kan gråta. Mest skakar jag på huvudet och undrar varför jag, stämplad som ultrapessimist sedan många år, inte förstod att det kunde gå så här illa. Liberala israeliska dagstidningen Haaretz har skrivit om fenomenet åtskilliga gånger, här en viktig artikel från 2010: "Israel's real existential threat is Arab and Haredi isolation" och här en annan.

Bilden på familjen som går över gatan är tagen just i Beit Shemesh och finns också med i Judisk krönikas temanummer. Du kan hitta numret här, och läsa hela materialet och det råder jag dig att göra. Kunskap är makt heter det. Ja, kunskap också för oss maktlösa.

Inga kommentarer: